Hírek

2012.12.27. 14:43

A közutasoknak az enyhe napok ellenére is van munkájuk

Megyei körkép – Az enyhének tűnő télben is van munkája a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, megyénkben eddig főként a hajnali lefagyások okoztak gondot.

Tremmer Tamás

A megszokottnak megfelelően november 10-től állt át téli üzemmódra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Megyénket eddig elkerülte a nagy havazás, de ez nem azt jelenti, hogy munka nélkül is maradtak, nyilatkozta lapunknak Fekete János megyei igazgató. A téli átállás óta 22 havas, síkos napot regisztráltak, egy-két kivételtől eltekintve mindet decemberben. Havas nap egyszer volt, ekkor a megye magasabban fekvő területein 8-10 centi havat mértek, pár alkalommal volt ónos eső, zömében azonban a hajnali lefagyások adtak munkát a közútkezelőnek.

Megyénkben eddig 1490 tonna tiszta sót, 907 tonna zúzalékot és majd 36 ezer liter kalcium kloridot használtak fel. A lefagyások ellen legjobb a nedvesített sószórás – a kloridot keverik a tiszta sóval -, mert ez rátapad az aszfaltra, sem a forgalom, sem pedig a szél nem viszi le az úttestről, ellentétben a tiszta zúzalékkal.

Fekete János hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a munka neheze most jön, minden évben a január és a február szokott kritikus lenni. 2012-ben a február adta a legtöbb munkát számukra. A 28 szórógéppel továbbra is 24 órás ügyeletben vannak, ha a helyzet úgy kívánja, azonnal tudjanak indulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!