Hírek

2012.12.20. 12:19

Fél éve nincs kiporzás a timföldgyár környékén

Ajka-Kolontár - Az elmúlt fél évben nem volt fokozott egészségügyi kockázattal járó kiporzás vagy határérték-túllépés a timföldgyár tározóinak környékén - tudtuk meg a zöldhatóságtól.

Tóth B. Zsuzsa

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője, Zay Andrea lapunknak adott közleményében úgy nyilatkozott, hogy ettől függetlenül továbbra is figyelik a levegőszennyezettség alakulását. A zöldhatóság és a Veszprémi Bányakapitányság hatósági intézkedéseinek és a Mal Zrt. lefedési munkálatainak köszönhetően a tavasszal tapasztalt erőteljes, fokozott egészségügyi kockázattal járó kiporzások június óta nem ismétlődtek meg.

A felügyelőség a vörösiszap sújtotta és a kiporzások által érintett területeken időszakos mérésekkel figyeli továbbra is a levegőszennyezettség alakulását Devecserben, Ajkán és Kolontáron. Mint arról lapunkban korábban már írtunk, Káldi Zoltán bányakapitány közölte, hogy befejezte az iszapömléskor átszakadt 25 hektáros X-es tározó lefedését a Mal Zrt. A vörösiszap-katasztrófa büntetőperének tervezett helyszíni tárgyalása miatt érintett részt a timföldgyár nem fedte le. Jelenleg nincs kiporzásveszély, de ha mégis megtörténne, a bányakapitányság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi, és arról a bíróságot tájékoztatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!