Hírek

2012.12.16. 08:20

Hagyományőrző nap Tihanyban disznótorral és pálinkával

Tihany – A régi magyar háztartásokban a disznóvágás szezonja András napján kezdődött, aki tehette karácsony előtt levágott egy sertést, hogy az ünnepeken legyen mit enniük és sokan már ekkor megkezdték a húsvéti sonka pácolását.

Varga Ibolya

Ennek jegyében tartott gasztronómia találkozót Papp Róbert, a Régi Idők Udvarháza Skanzenban, melynek keretében két jól megtermett disznót dolgoztak fel. A reggeli pálinkáról, mely ennek a programnak elengedhetetlen része, a szatmári szilva hazájából, Panyoláról érkezett Sipos György gondoskodott. Elmondta, hogy az ő vidékükön a szilvából aszalnak, lekvárt, befőtteket készítenek és pálinkát is főznek. Közben készült a friss sült hús, a disznótoros, az orjaleves, a hájas sütemény. A szabadban forralt borral és meleg teával védekeztek a hideg ellen. A programra megérkezett  Birinyi József, néprajzkutató, a Hungarikum Szövetség elnöke és a szervezet alelnöke Mathiász Gábor.

(Fotó: Penovác Károly)

Birinyi József Lezsák Sándorral karöltve kezdte el hazai természeti, szellemi, tárgyi és ipari értékek tudatos felmérését, a hungarikumtörvény előkészítését és karbantartását. A szövetség elnöke alkotta meg azt a helyi értékpiramist, mely pontosan meghatározott szempontok alapján vizsgálja, gyűjti a településeken, a térségekben, és az országban megtalálható értékeket. Ezeknek a legjobbjai, melyek külföldön is ismertté tesznek bennünket, a hungarikumok. Vannak már olyan ránk jellemző értékek, melyek erre a szinte jutottak, ilyen a mi vidékünkön a herendi porcelán, de ebbe a körbe tartozik Puskás Öcsi teljesítménye vagy Rubik Ernő bűvös kockája is. Mathiász Gábor, a világon legismertebb szőlőnemesítő, Mathiász János unokája, természetes, hogy a magyar borok minőségének és ismertségének javításán  is szeretne dolgozni a helyi értékek elismertetésén belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!