Hírek

2012.12.18. 20:07

Miért "szenved" a forint?

Veszprém - Tovább "szenved" pénzpiaci elemzők szerint a forint, árfolyama kedd reggel 290 fölé ment, dél felé 288 körül jegyezték. Mi az oka a nagy gyengülésnek, és az miként érinti a gazdaságot?

Kovács Erika

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője kiemelte: meglepően nagyot gyengült a héten a forint, aminek több oka van. Piaci források szerint egy magyarországi vállalat kiemelkedő összegű vételi megbízást adott euróra, ami máskor egy egész napnyi forgalmat tett volna ki. Szerepet játszhatott az is, hogy a befektetőkben felkorbácsolódtak a félelmek a kamatcsökkentésen felüli monetáris lazítással kapcsolatban. A pletykák gyorsan terjedtek, hogy a jegybank limitálná a kéthetes jegybanki kötvény aukcióját. Végül ez hamisnak bizonyult, miután a tanács csak az alapkamat csökkentéséről döntött. A jövő évi jegybankelnök váltás miatt komoly aggodalom van a piaci szereplőkben.

- Gondoljuk, a jövő év első negyede sem lesz zökkenőmentes az euróforint árfolyamában, újra akár 300 fölé emelkedhet - fogalmazott az elemző. Hozzáfűzte: a pénzügyi helyzetet befolyásolja, hogy a devizakötvények kibocsátásáról is nyilatkozott Matolcsy, amiről pár nappal később vele ellentmondó nyilatkozatot tett az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, Pleschinger Gyula.

- A Herendi Porcelánmanufaktúra exportálja termékei nagy részét, így nem elhanyagolható körülmény, hogy milyen devizapiaci környezetben dolgozunk. Számunkra a forint gyengülése a kedvezőbb folyamat. Mindemellett nem elegendő az, ha a devizáknak a forinthoz viszonyított árfolyammozgását figyeljük, folyamatosan nézni kell azt is, hogy az egyes devizák egymáshoz viszonyított keresztárfolyamai miként alakulnak - vont mérleget dr. Simon Attila, a társaság vezérigazgatója.

- Belföldi beszállítóinkkal is euróban állapodtunk meg, nálunk csak a béreket fizetjük ki forintban, így minket  nem ér meglepetés az árfolyamok miatt - hangsúlyozta Gellén László, az ajkai Poppe és Potthoff Hungária Kft. autóipari alkatrészgyártó társaság gazdasági ügyvezetője. Mint mondta, az egész gazdaságra nézve kedvezőtlen a forint hektikus mozgása, gyakori gyengülése elbizonytalanítja a befektetőket, nem beszélve a belső fogyasztásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!