Hírek

2013.01.23. 12:48

Folyamatos harc a mérnökökért

Sok szülő dilemmája, vajon milyen pályára küldje tovább gyermekét, milyen szakmát tanuljon, melyik lesz a legjobban fizető állás, de egyáltalán mire is lesz igény 5-10 év múlva?

Tremmer Tamás

- Bár nincs varázsgömbünk, amiből a kérdésre a választ megjósolhatnánk, az biztos, hogy egy jó mérnöknek nincs miért aggódnia - osztja meg nézetét lapunkkal Egyed Ildikó, egy munkaerő-közvetítő cég üzletági vezetője. A szakember elmondta, nem csak az idei, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a mérnökökért folyamatos a harc a munkáltatói piacon. Több multinacionális és hazai vállalat is azzal a problémával küzd, hogy nem, vagy csak hosszas várakozás után talál magának ideális szakembert, mi több, gyakran megesik, hogy csak kompromisszumok árán jön létre munkaviszony a két fél közt.

Egyed Ildikó tanácsadó (Fotó: Gáspár Gábor)

Mit tehetnek ilyen esetben a cégek? – kérdeztük. Egyed Ildikó szerint egy álláshirdetés közzététele, állásbörzén való megjelenés önmagában már nem elég. Sok esetben szó szerint úgy kell „elvadászni” a konkurencia vagy környező más vállalatok alkalmazottait, ami bizony nem kis költséggel jár. Jó módszer lehet az is - amire már több helyen van példa az országban - hogy a cég szoros kapcsolatot ápol hazai felsőoktatási intézményekkel, akár saját tanszékkel is rendelkezik, vagy céges oktatókat dedikál, esetleg más módon támogatja az iskolát, cserébe viszont közvetlen kapcsolatba kerülhet a jövő szakembereivel.

Ám nem mindig elég egy pályakezdő, nem ritka, hogy 5-8 éves tapasztalattal, többféle területen, speciális tudással rendelkező mérnökre van szükség, szögezte le a szakember. Ezt nehezíti az is, hogy egy-egy régión belül kicsi a mozgástér, így más megyékből kell idecsalni a leendő kollégákat. Két dolog kell ehhez: magas fizetés és/vagy szakmai karrierlehetőség.

Ahogy a mondás is tartja: „a minőségnek ára van”, egy jó mérnöknek nem különben. Mindkét fél pontosan tisztában van azzal, hogy mennyit ér a jó munkaerő, a mérnökök bátran, sokszor gátlástalanul kimondják azt a bérigényt, amiért hagyják magukat elcsábítani, a munkáltatók pedig sokszor kénytelenek alkuba bocsátkozni, ha valóban szükségük van a szakemberre. De mennyire is aktívak és csábíthatóak a már alkalmazásban álló mérnökök mostanság?

Jelenleg alig tíz százalékuk nyitott csak az álláspiacon, vagyis van jó munkahelyük, de közvetlen a válság után, amikor minden bizonytalan volt még, akkor nagyobb volt a váltási kedv és akkor 60 százalékuk akart mozdulni. Vagyis nem az a konklúzió, amit írtál, hanem az, hogy értük kemény harc folyik, mert általában a mérnökök nem álláskeresők vagyis stabil, jó helyük van, fejti ki gondolatait Egyed Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!