Hírek

2013.01.18. 19:18

Háromszázezres büntetés az almádi gimnáziumnak

Háromszázezer forintra büntette az adatvédelmi hatóság a Balatonalmádi Magyar - Angol Tannyelvű Gimnáziumot az igazgató és két munkatársa által elkövetett jogellenes adatkezelés miatt.

Győrffy Árpád

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tavaly decemberben indított hivatalból vizsgálatot, ami során Gránásiné Bácsi Tünde igazgató állításával egyezően megállapították, hogy a nyolc pedagógust és 10 diákot érintő, jogsértést eredményező meghallgatásokat az iskola fenntartója, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ igazgató-helyettesének utasítására végezték el. Azt kellett kideríteni velük, igazak-e azok a névtelen levélben kapott állítások, miszerint a gimnázium egyik tanára a dolgozatokban "baloldali" újságokból tesz fel kérdéseket és politizál, valamint a felsőoktatás tervezett reformja elleni tüntetéseken való részvételre buzdítja a diákokat.

A NAIH vizsgálatában arra jutott, hogy a fenntartó törvényesen utasította az igazgatót a vizsgálatra, ugyanakkor nem adott semmilyen támpontot a lefolytatásának módjára és a személyes adatok kezelésére. A NAIH szerint a fenntartó és a középiskola együttműködésében világosan ki kellett volna jelölni, hogy eljárást milyen szabályok szerint kell lefolytatni, és annak során milyen adatokat kell rögzíteni.

A NAIH vizsgálata megállapította, hogy a meghallgatások során a pedagógusoknak, diákoknak nem adták meg a törvényben előírt tájékoztatást az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról és a jogorvoslati lehetőségekről, illetve az érintettek hozzájárulása nélkül vették fel, rögzítették a személyes adataikat, így az adatkezelés jogszerűtlen volt. A NAIH a bírság kiszabása mellett elrendelte a meghallgatások során keletkezett dokumentumok megsemmisítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!