Hírek

2013.01.14. 18:26

Höcögtetővel kerekítik a világot

Pápa - A Kerekítő egy országos pedagógiai program. Célja az ölbeli játékok, a magyar népi mondókák népszerűsítése.

Nagy Imre

Több olyan országos program van, ami a 0-3 évesek zenei nevelését célozza, de csak ez dolgozza fel a mondókakincset és a dalos anyagot. Sz. Farkas Veronika munkahelye a Vajda lakótelepi óvoda. Emellett tartja a Kerekítő-foglalkozásokat.

- Kisfiam, Álmos indított el ezen az úton. Kicsi korában neki kerestem mondókákat, mert úgy éreztem, hogy amit tudok, az nagyon kevés. Így találtam rá a programra, majd elvégeztem egy tanfolyamot. Az új játékokat ma is most már ötéves fiamon próbálom ki.

Egy-egy mondókának rengeteg változata van, illetve a népdalkincsünk is hatalmas. A fejlődéspszichológusok bebizonyították, hogy milyen fontos az első három évben az anya-gyermek kapcsolat. Ez határozza meg a későbbi személyiségfejlődést. Ősanyáink, ősapáink ösztönösen tudták, hogy milyen jó szembeültetni magunkkal a gyermeket, mosolyogni rá, érinteni, énekelni, verset mondani neki. Mi minden mondókát, ölbeli játékot mozgáskinccsel kísérünk. A cirógatók, a lógázók, a höcögtetők, a lovagoltatók lassan feledésbe merülnek - fogalmaz Veronika, a Kerekítő vezetője.

 

 

Hátul középen, kék felsőben Sz. Farkas Veronika, a Kerekítő-foglalkozás vezetője (Fotó: Nagy Imre)


- Az a célunk, hogy a mostani édesanyákat, apukákat megtanítsuk arra, hogy hogyan kell ezeket játszani. A programhoz kapcsolódik a Kerekítő honlapja is, ahova ezeket a mondókákat feltöltötte a Kerekítő-program megálmodója, Jakabosné Kovács Judit.  Ott az édesanyák mindezt meg is tudják hallgatni. Én félórás foglalkozást tartok, az anyukák nagyon lelkesen jönnek, már a féléves gyermeket is hozzák. Az együttlétek rendszeresek, de mindegyik kicsit más. Ünnepkörökben, évszakokban gondolkodunk, most éppen az újévi mondókákat mondjuk, újévköszöntő dalokat énekelünk. A szülőket tanítjuk, de ennek a gyerekek a haszonélvezői - mosolyog Veronika. Érkezésük után körben helyezkednek el gyerekek és mamák, majd kezdődik a közös szórakozás. A kicsik nagyokat kacagnak, a már beszélni tudók követelik az ismétlést. Pápán már negyedik éve „kerekítik a világot”. Az első babák már óvodások, és emlékeznek a piciként hallott mondókákra. Veronikát számos rendezvényre hívják. Legutóbb a Bababörzén találkoztunk, de részese volt a nyári Pegazus-parádénak is.

- Országos szinten közel kilencven helyszínen működnek foglalkozások, kiegészülve a bábos tornával. Ez a kerekítő manó segítségével egy éves kortól indul - tudom meg, mint ahogyan azt is, hogy a szülői visszajelzések nagyon jók. A gyerekek otthon is igénylik az effajta törődést, játékot. Mindez persze a szülőknek is használ, foglalkozások előtt és után kicserélik a tapasztalatokat, nemritkán barátságok is szövődnek.

- Akkor kerek a világ, ha gyermeket tartok az ölemben, és ezt a kicsik is így érzik - tartja az óvodapedagógus. - Három és félhónapos kora óta járunk ide a kislányommal. Vera fantasztikus óvodapedagógus, nagyon ért a gyerekek nyelvén. Fontosnak tartom, hogy a mondókák, az énekek révén korán kialakuljon egyfajta zenei ritmus, érdeklődés, kötődés az édesanyához, illetve a többi gyermekhez. Jó látni, ahogyan a lányom fejlődik. Otthon is műveljük az itt elsajátítottakat, és nagyon jó az itteni közösség - fogalmazott búcsúzóul az egyik édesanya, Szabó-Szép Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!