Hírek

2013.01.31. 08:37

Lesz áram a Mal-nál

Hosszas és kimerítő tárgyalássorozatot követően megvan a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. új energiaszolgáltatója. Nem marad áram nélkül az ajkai timföldgyár, így tovább folyhat a termelés.

Tremmer Tamás

A határidő lejárta előtt pár perccel, szerda éjszaka folyamán megállapodás született az Magyar Villamos Művek Partner Energiakereskedelmi Zrt. és a Magyar Alumínium Zrt. között, így a továbbiakban ez a cég szolgáltatja az elektromos áramot az ajkai timföldgyárba, közölte lapunk megkeresésére Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a szerződés részletei – értelemszerűen – nem publikusak.

Ahogy arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a Mal Zrt. energia kereskedelmi szerződése 2012. december 31-én lejárt, amit az E.ON a cég több milliárdos tartozása miatt nem kívánt meghosszabbítani. Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. az irányadó jogszabályok és üzletszabályzata alapján – az ezekben rendelkezésére álló maximális időtartamig, azaz - még 30 napig biztosította a részvénytársaság ellátását, hogy a cég új szolgáltatót találjon. 

A helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is bekapcsolódott a folyamatba, az utolsó időszakban már folyamatosan tárgyaltak, egyeztettek az érintettekkel. Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár a moratórium ideje alatt kijelentette, minden jogi és technikai eszköz rendelkezésre áll az áramszolgáltatás biztosításához, a kormányzat kellő időben megteszi a szükséges lépéseket. 

Vélelmezhető, ez a kormányzati magatartás is kellett ahhoz, hogy a szerda éjféli határidő előtt az utolsó pillanatban tető alá hozták a megállapodást, így szerencsére nem maradt szolgáltató nélkül az ajkai vállalat.

A kereskedelmi és hálózati tevékenység – az Európai Unió szabályozásának megfelelően - Magyarországon szintén szétválasztva működik, ami azt jelenti, hogy más szállítja az elektromos áramot, amihez szintén egy másik társaság biztosíthatja az infrastruktúrát (vezetéket). Az E.ON üdvözölte, hogy új partnerre talált a Mal Zrt. Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője elmondta, mivel  az átmeneti időszak végéig a Malnak sikerült megállapodást kötnie egy új áramkereskedővel (MVM Partner Zrt.), ezért az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. továbbra is biztosítja a vállalat villamosenergia-ellátását (eszerint továbbra is az E.On vezetékein megy már az MVM által biztosított áram). 

A Mal hárommilliárdos tartozásával kapcsolatban a szóvivő kijelentette, minden rendelkezésükre álló eszközzel élni kívánnak annak érdekében, hogy az E.ON által nyújtott áramszolgáltatás ellenértékéhez hozzájussanak.

A vállalat szakszervezeti tikára, Pad Ferenc ugyancsak örült, hogy a villamos energia ügyében kormányzati közreműködéssel lélegzetvételhez jutott a Mal Zrt. Kifejtette, az emberek nagyon sokan bizonytalanságban voltak, féltették a munkahelyeiket. Igaz, hogy az utolsó pillanatban született, ennek ellenére megnyugvással vették tudomásul az egyezséget. A szerződés részleteiről ő sem tudott, abban azonban bízott, hogy ezzel a megállapodás nem csak ideiglenesen, hanem hosszú távon is biztosítani tudják az ajkai timföldgyár energiaellátását.

A kormány továbbra is figyelemmel kíséri a tárgyalásokat, amelyeket az MVM Partner Zrt. folytat a Mal Zrt.-vel,illetve a finanszírozó bankokkal annak érdekében, hogy a Mal fizetni tudjon az áramért – közölte Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön az mti-vel.

 

 

 

 


Az E.ON az egész ügy során a lehető legbiztonságosabb megoldásra törekedett. Tekintettel voltak arra, hogy ha azonnal lekapcsolják az áramot az ajkai gyárban, a hirtelen leállás miatt akár környezeti katasztrófa is bekövetkezhetett volna. De azt is szerették volna elkerülni, hogy az áramszolgáltatás miatt munkahelyek ezrei szűnjenek meg. Gondoskodtak a Mal Mal Zrt. belső hálózatán lévő, úgynevezett almérős fogyasztókról is. Innen 11 céget - köztük egy bányát és egy vízművet – kötöttek át a saját fővezetékükre, így ők sem maradtak áramellátás nélkül. Pad Ferenc egyébként decemberben levelet írt az áramszolgáltatónak, megköszönve, hogy az elmúlt 2,5 évben kiálltak mellettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!