Hírek

2013.01.15. 14:13

Nagyobb szerepet kapnak a megyék

Veszprém - A megyék jövőbeni szerepével kapcsolatban a kormányfő és a megyei közgyűlési elnökök találkozóján Lasztovicza Jenő kezdeményezte, hogy minél előbb készülhessenek fel a pályázatokra, illetve szélesítsék a civilek támogatási lehetőségeit.

Tóth B. Zsuzsa

Lasztovicza Jenő lapunknak elmondta, hogy a 18 megyei elnökkel folytatott kötetlen hétfői beszélgetés során a megyék feladatai kerültek előtérbe. A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke felvetette, hogy a következő évi pályázatokra való felkészülés miatt szerencsés lenne, ha már idén  ősszel tudnák, hogy melyik megye melyik térsége milyen pályázatokra számít. A jelenlevők megegyeztek abban, el kellene érni, hogy már januártól lehessen pályázatot kiírni. Lasztovicza Jenő kezdeményezte továbbá, hogy a jövőben a civil szervezetek működtetéséhez is a mostaninál több forrás álljon rendelkezésre. Erre ígéretet is kapott.

A beszélgetés során kiderült: szükség van arra, hogy mielőbb ismertté váljanak  a megyei területfejlesztési koncepciók, hogy a tennivalókra időben felkészülhessenek, még a következő uniós pénzügyi időszak előtt.  Fontos az is, hogy a hátrányos helyzetű térségek is hozzáférhessenek a támogatási lehetőségekhez. Elhangzott, hogy 2014-től a megyei önkormányzatok tesznek javaslatot a pályázatok kiírására, és a támogatások odaítélésébe szintén beleszólhatnak. Az uniónál ugyanis elvárás, hogy a közpénzek sorsáról lehetőleg a választópolgárok által választott testület döntsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!