Hírek

2013.01.15. 15:57

Orvosok nyugdíjazása - A megyei kórházra még nem vonatkozik

Veszprém - A Csolnoky Ferenc Megyei Kórházat közvetlenül nem érinti az a kormányhatározat, amely szerint január 31-el meg kell szüntetni a munkaviszonyát mindazoknak, akik betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt.

Varga Domokos Péter

Erről az intézmény főigazgatója számolt be lapunknak. Dr. Rácz Jenőtől megtudtuk, azért élveznek egyelőre mentességet, mert a kórház gazdasági társaságként (zártkörű részvénytársaságként) működik. Ugyanakkor előre kell gondolkodniuk, mert megszületett az arról szóló politikai döntés, hogy a gazdasági társaságként működő kórházakat még az első félévben átváltják költségvetési formára.

A Csolnoky Ferenc Megyei Kórház nőgyógyászatán is szükség van minden dolgozóra. Pillerné Auer Erzsébet segít Tóth Tímeának pár napos kislánya,  Szabó Zsófia ellátásában (Fotó: Gáspár Gábor)

Elkészítették a kalkulációt arról, milyen módon érinti az intézményt a kormányhatározat. Több osztályon jelentene működési problémát, ha a nyugdíjkorhatáron túl lévő dolgozókkal (orvosokkal és egészségügyi szakszemélyzettel) nem számolhatnának. Ezek közé tartozik például az urológia, a nőgyógyászat, a belgyógyászat és a patológia. Ugyanakkor a kormányzat jelen pillanatban is azon az állásponton van, hogy az egészségügy területén egyetlen olyan állást se szüntessenek meg, melyet nem lehet pótolni. (Ezalatt az egészségügyben nem csak a darabszámot, hanem a szakértelmet is kell érteni.) Ezért folyik a mentesség feltételeinek a kidolgozása.

Rácz Jenő a Magyar Kórházszövetség elnöke is, ebbéli minőségében már a probléma felmerülésétől kezdve tárgyalnak a területet felügyelő államtitkárral a megoldásról. Legközelebbi megbeszélésükön, csütörtökön az is felmerül, hogyan váltható ki a kettős juttatás tilalma.

Dr. Fehér Gabriella nyugdíj után is dolgozik a kórház urológiai osztályán. Szükség van a munkájára (Fotó: Gáspár Gábor)

Rácz Jenő szerint azt kell garantálni, hogy az érintettek jövedelme ne csökkenjen, és ne növekedjenek a munkaadói, munkavállalói terhek sem. Erre megfelelő és kivitelezhető megoldás lehet a szenior ösztöndíj.

Rácz Jenő úgy véli, áprilisra megszülethet a mindkét fél  és a magyar egészségügy  számára megnyugtató megoldás. Azért van ehhez még ennyi időre szükség, mert nem elég jól megoldani a felmerült problémát, azt megfelelő jogi formába is kell önteni.

 

 

Dr. Fehér Gabriella a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház Urológiai Osztályán nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozik. Elsősorban azért döntött így, mert szereti a munkáját, szívesen végzi nap mint nap, úgy érzi, a betegek is megbíznak benne. Érzelmileg is kötődik a munkájához és az urológia osztályhoz, nehezen hagyná abba egyik napról a másikra azt a tevékenységet, amit egész eddigi életében örömmel és szívesen végzett. Szerencsére, az egészsége még mindig jó. A napi feladatok és az ügyelet ellátása a nyugdíjas korú orvosok nélkül szinte megoldhatatlan lenne osztályukon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!