Hírek

2013.01.14. 16:19

Szabadidőpark a Kistónál

Berhida - Ötven millió forintból épített szabadidőparkot az évek óta elhanyagolt Kistó mellett, a Séd-patak partján a település önkormányzata. A próbaüzem után tavasszal lesz az ünnepélyes átadás.

Szabó Péter Dániel

- Kistó néven ismerik a Berhidához tartozó Kiskovácsi előtt, a Séd két ága melletti területet a helyiek. Az idősebb berhidaiak még ma is jól emlékeznek arra, amikor ifjúkorukban fürödtek és horgásztak itt. Sajnos évekig elhanyagolt állapotban volt a körülbelül három hektáros, önkormányzati tulajdonban lévő terület, s a megtisztítása ugyan régóta napirenden volt, ám a Séd-patak kármentesítése kapcsán merült fel igazán, hogy egy szabadidőpark létrehozását pályázati forrás bevonásával finanszírozhatná az önkormányzat - mondja Pergő Margit polgármester.

 

 

 

Pergő Margit polgármester a készségfejlesztő játszótérnél (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az elgondolást tettek követték, Hencz Helga táj- és kertépítész elkészítette a terveket, majd az illetékes önkormányzati bizottság tagjai is véleményezték és támogatták az elképzelést. Ezt követően pályáztak a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Leader Egyesülethez a park létrehozására.

 

- Végül 2011 júniusában kaptuk meg az értesítést, hogy nyertünk 38,5 millió forintot a Leader-pályázaton, az összeg áfáját kell kifizetnie az önkormányzatnak, azaz mintegy 50 millió forintba kerül a beruházás. A munka az engedélyeztetési eljárás, a közbeszerzés és a Séd-ágainak kármentesítése, mederszabályozása miatt azonban csak 2012 szeptemberében indulhatott el - mondja a polgármester, aki a helyszínen is megmutatta az időközben elkészült parkot. A korábban gazos területet kitisztították, teljes tereprendezés történt, szabadtéri színpad és nézőtér, készségfejlesztő és vízi játszótér, új padok, ivókút, szalonnasütő és bográcsozó helyek, valamint fedett kerékpártárolók épültek, sőt, még felnőtteknek szánt szabadtéri fitneszeszközöket is vásároltak a pályázaton nyert összegből. A közvilágítás is kiépült a parkban, a járdát pedig holland mintára úgy alakították ki, hogy a vakok és gyengén látók is könnyen tudjanak közlekedni.

 

 

 

A szabadtéri fitneszeszközöket is örömmel próbálgatják a helyiek. Az előtérben Karácsony József, a Település Ellátó Szolgálat vezetője

- A műszaki átadás már megtörtént, tehát elkészült és használható a terület, ám a parkosítással még nem végeztünk. A fákat és bokrokat elültettük, a fűmagokat is elvetettük, ám végső képét csak tavasszal nyeri majd el a park. Addigra azt is látni fogjuk, hogy mit és hol kell javítani, azaz felfoghatjuk egyfajta próbaüzemnek is a téli hónapokat - jegyzi meg Pergő Margit, aki büszke arra, hogy a helyiek láthatóan örömmel fogadták a hiánypótló beruházást, fiatalok és idősek egyaránt szívesen sétálnak, nézelődnek a Kistónál.

 

 

 

 

Az ünnepélyes átadás a tervek szerint tavasszal várható, ám nem hagyományos, protokolláris megnyitót szeretne a polgármester, inkább az egész települést megmozgató vetélkedő és kulturális program nyitná a Séd-parti szabadidőparkot. Ami a további terveket illeti, a bővítés mindkét irányba lehetséges, információink szerint turisztikai iroda, kiszolgáló épület és parkolók kialakítása is szerepel az önkormányzat elképzelései között.

 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!