Hírek

2013.02.22. 15:23

A fogyasztó mindenképpen ráfizet

Papkeszi - A szokásos összeg dupláját számlázta ki a gázszolgáltató a Papkeszin élő idősebb Csete Kálmánnak, aki nem érti, mitől emelkedhetett a fogyasztása kétszeresére a korábbihoz képest.

Halmos György

Olvasónk  irreálisan magasnak tartja az E.ON-tól kapott számla végösszegét, hiszen  ő a nap nagy részében őrlángon működteti a fűtést - sőt, még fával is rásegít.

Szépen, egymás után vannak lefűzve a számlák, mindegyik mellé odacsatolva a befizetést igazoló csekk. A 82 éves férfi már befizette nyugdíjából a decemberi 52 ezer 372 forintos számlát, amit nagyon nehezen gazdálkodott ki.

- Nem értem, hogy miként lehetett ekkora a gázfogyasztás. Napközben csak őrlángon megy a fűtés, éjszaka termosztát ügyel a megfelelő hőmérsékletre, egyébként nem is tudok melegben aludni, a felső szint pedig le van zárva - magyarázta az idős férfi. Vettem fát és szenet is, azzal fűtők napközben, érthetetlen ez a 377 köbméteres fogyasztás. (Miközben a novemberi fogyasztása alig a fele volt a decemberinek.)

Csete Kálmán most minden nap felírja a fogyasztást (Fotó: Halmos György)

Az idős férfi hozzátette, hogy ő a novemberben beszerelt új gázmérő órájára, vagyis annak hibájára gyanakszik. Hívták az E.ON-t és fia feleségének segítségével elektronikus levelet is küldtek az energiaszolgáltatónak a vélelmezett problémáról. Azt válaszolták, hogy természetesen kijönnek, megnézik, de ha nem az óra a hibás, akkor 30 ezer forintos kiszállási díjat kell fizetni.

- Én ezt nem értem, hogy miért kell még a kiszállásért is fizetnem ennyit, ha mégis jól működik a gázóra. Miért nincs arra valamiféle jótállás? - kérdezi. Értjük az aggodalmát, hiszen már így is úgy érzi, hogy ráfizetett, nem szeretné még további összeggel tetézni a bajt.

Olvasónk problémájával felkerestük az E.ON szóvivőjét. Egyházi Nikoletta azt mondta: a fogyasztó régi gázóráját már leselejtezték, ezért azt nem tudják megvizsgálni. Vagyis ezért azt sem tudják megmondani, hogy esetleg annak a hibája miatt volt-e korábban alacsonyabb a gázfogyasztás, esetleg eltérő a normálistól. A szóvivő megerősítette azt is, hogy valóban ki kell fizetni a kiszállási díjat abban az esetben, ha kiderül, az óra jól mért. Ezen nem tudnak változtatni - tette hozzá.

Azaz jelen esetben úgy látszik, nincs olyan megoldás, amiből a fogyasztó viszonylag jól ki tudna jönni. Erre is felkészült Csete Kálmán, most ugyanis mindennap felírja a napi gázfogyasztását, hó végén pedig összesíti majd azt és összeveti a korábbi számláival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!