Hírek

2013.02.08. 13:09

Arany ékszerekben utaztak a profi betörők

Több mint tízmillió forint értékű ékszert, műszaki cikket zsákmányolt az a két férfi, akik az országot járva fosztogatták a tehetősebb lakástulajdonosok otthonait.

Mátételki András

Tavaly a Naplóban röviden beszámoltunk arról, hogy Veszprém elegáns lakóparkjában november 27-én az akkor még ismeretlen tettesek három lakást törtek fel a déli órákban. Volt, ahonnan nyolcmillió forintnál is több értéket zsákmányoltak. A rendőrök helyszínelés közben kapták a hírt, hogy Herenden két családi házat is kifosztottak a hívatlan látogatók.

A módszert és a nyomokat egybevetve a bűnüldözők előtt teljesen egyértelmű volt, hogy ugyanaz a személy fosztotta ki mind az öt lakást.

- A veszprémi Baláca utcában az adatgyűjtés során találkoztunk azzal a fiatal asszonnyal, akihez becsöngetett a tettes a jól ismert mesével: valakit keresett. Mivel nem volt túl hiteles, a háziasszony alaposan megnézte magának az idegent - avat be a nyomozás részleteibe Kovács Zoltán őrnagy, a veszprémi kapitányság bűnügyi osztályának helyettes vezetője.

- A hölgy elmondása alapján a feltételezett betörőről fantomkép készült, amelyet kitettem irodám falára a többi közé. Napokkal később benézett hozzám egy másik osztályon dolgozó volt kollégám, aki a rajz láttán megnevezte az illetőt, aki öt évvel ezelőtt már megfordult a városunkban, de nem, mint turista

Azonnal belenéztem a központi nyilvántartóba, amiből kiderült, hogy a 43 éves T. F. tavaly nyáron szabadult közel öt éves börtönbüntetéséből. A férfi amúgy a városunktól több száz kilométerre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Méhteleken lakik, de gyakran van az ugyancsak nem makulátlan előéletű unokaöccsénél Székesfehérváron, aki emberünk lopott cuccokból vásárolt Mercédeszét vezette, mivel neki nincs jogsija.

Az ünnepek alatt is gőzerővel dolgoztunk minden lehetséges eszközt és módszert bevetve, hogy véget vessünk a betöréssorozatnak. Akkor már tudtuk, hogy az egész országban garázdálkodik a páros, ugyanis sorra kaptuk a jelzéseket más megyék kapitányságaitól. Az őrnagy elmondta, amikor tudomást szereztek arról, hogy ez év január 11-én a két férfi betört egy szekszárdi lakásba, ahonnan maréknyi arany ékszert, 200 ezer forintot, valamint ugyanannyit érő LCD-tévét vittek el, Székesfehérvár előtt, a közúton feltartóztatták őket a megyei főkapitányság nyomozóinak közreműködésével.

Gépkocsijukból, majd később a lakásukon történt házkutatás során nagymennyiségű, betörésből származó értéket foglaltak le a bűnüldözők.

T. F. és rokona, a 40 éves V. A. nem csak a veszprémi és a herendi betöréseket ismerte el, gyakorlatilag Szegedtől Szombathelyig járták az országot. Mindenütt ugyanazzal a módszerrel dolgoztak. Ahová becsöngettek, s ahol nem voltak otthon, már rúgták is be az ajtót, illetve a hátsó ablakok egyikét betörték. ( Az más kérdés, hogy ebből semmit nem láttak, hallottak a szomszédok? Nem tűnt fel a nagyméretű tévék bepakolása a csomagtartóba?).

Persze ők sem voltak elég profik, megcsúsztak egy banánhéjon, amire az őrnagy - érthető okok miatt - nem kívánt kitérni. Annyit azért még elmondott, hogy sikerült lefülelniük az orgazdát is -, aki a betörések napján már fizetett is az aranyakért -, a székesfehérvári, 35 éves ékszerészt, H. T.-t, akinél jelentős mennyiségű, bizonytalan eredetű, illetve betörésből származó ékszereket találtak.

A férfit a rendőrség őrizetbe vette, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt várja az ügy lezárását, míg „beszállítói” előzetes letartóztatásban vannak. Pár hónap alatt több mint tízmilliós zsákmányra tettek szert. Ez az összeg azonban gyarapodni fog, ugyanis ezekben a napokban is érkeznek be más kapitányságokról T. F.-ék balhéiról szóló információk.

Várhatóan több hónapig is eltart az eljárás a veszprémi kapitányság nyomozó alosztályán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!