Hírek

2013.02.20. 13:49

Arany János és a stand-up comedy

Pápa - A klasszikus és a modern stílus tökéletesre csiszolt ötvöződése különleges, rendkívül szórakoztató színházi élményt nyújt a felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című előadásában.

Polgár Tibor

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében is elsöprő sikert aratott a közönség között a kétszereplős színdarab, amely Arany János és egyúttal a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb művének az azonos című feldolgozása.

A történet szerint Nagyida vára a helyi cigányság felügyelete alá kerül, amíg a magyar katonák élelmet keresnek. Acsarkodás, vajdaválasztás, majd pedig Csóri vajda magyarokat és labancokat érintő furfangja követi egymást a cselekményben, mígnem Vétek lenne többet elárulni a sztoriról, ugyanis hiába közismert a mese, az íratlan alapszabály kötelez: a poént sosem szabad lelőni! Tréfából így is akad bőven az előadás során.

Bodonyi András és Gál Tamás (balról jobbra) A nagyidai cigányok című előadásban. A mesélőnek hála rögtön beszippant minket a mókás és lendületes cselekmény (Fotó: Polgár Tibor)

Arany János fergeteges humorú és emellett gondolatainkat is megmozgató alkotása nyilván hálás alapanyag. Gál Tamás színművész, a darab rendezője teljes mértékben kiaknázza az eredeti mű minden erényét, egyúttal interaktív, stand-up comedy jellegű előadásmódjának köszönhetően modern köntösbe öltözteti A nagyidai cigányokat. A mesélőnek hála egy szempillantás alatt beszippant minket a végig mókás és lendületes cselekmény. A színész improvizációi sem lógnak ki az Arany-klasszikus szövetéből, amibe egy-egy ifjú néző színpadra invitálása is remekül illeszkedik. A végeredmény pedig egyszerűen leveszi a lábáról a közönséget, az előadás során gyakran tapasztalt őszinte, hangos nevetéshullámokat hallva még a legnagyobb humoristákat is elfogná a sárga irigység.

Gál Tamás alakítása hibátlan, a színész milliméterre pontosan eltalálta az általa megformált tucatnyi karaktert. Előadásmódja közvetlen és kellően harsány, a közönségnek intézett kiszólásai pedig egytől egyig ülnek. A magyar nyelv szépségét kidomborító, ízes beszédét akár másnap reggelig is szívesen hallgatnánk, orgánuma garantáltan sokáig megmarad a hallójáratainkban. A darab zenei világáért Bodonyi András népzenész felel, aki rendre könnyedén kapcsolódik be a közös játékba, és zenéjével, az elhangzó autentikus cigány dallamokkal oroszlánrészt vállal az előadás nem mindennapi hangulatának megteremtésében. A színdarab egyetlen hibája, hogy az előadás alatt csak úgy repül az idő, így a 70 perces játékidő jóval rövidebbnek tűnhet. De hát a remekművek már csak ilyenek.


Gál Tamás az előadást követően kérdésünkre elárulta, néhány dramaturgiai változtatást végrehajtott az eredeti irodalmi művön. – Kicsit meghúztam a szöveget, és helyenként improvizációt is alkalmazok. Ez utóbbi az előadás három pontján történik meg, egyébként végig az eredeti Arany-szöveg hangzik el – tudtuk meg A nagyidai cigányok rendezőjétől. A színművész a Csavar Színházzal kapcsolatban elmondta, leginkább fiataloknak készítenek színdarabokat, de az ifjúsági- és gyermekelőadások mellett felnőtteknek szóló színművek is szerepelnek a társulat repertoárjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!