Hírek

2013.02.13. 12:40

Asszonyok farsangja a hegyi pincében

Szentbékkálla - A helyi asszonyok őrzik a húshagyó hétfői összejövetel hagyományát, idén Csombó Lajosék hegyi pincéjében töltötték a jeles nap estéjét.

Tóth B. Zsuzsa

Tizenegyen ballagtak fel az esti összejövetelre a hegyre, természetesen a férfiak nélkül, ahogy a hagyomány előírja az asszonyfarsang szabályait. A háziasszony minden évben más, ezúttal Csombóné Margit várt mindenkit, méghozzá a metsző hidegben jóleső, illatos törkölypálinkával. Azt követte a házi kakaspörkölt, amit bolti baromfiból képtelenség utánozni.

A szentbékkállai helyi és nyaralós asszonyok ezúttal is találkoztak húshagyó hétfőn, hogy megkóstolják egyikük borait és jót beszélgessenek. Jobb szélen a háziasszony, Csombó Lajosné, Margit (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A vendégek sem érkeztek üres kézzel, fánk, édes, krémes és sós sütemények sora, házi kenyér, töltött-rántott palacsinta, gusztusos babsaláta került a húshagyó hétfői asztalra. A házigazda borával öblögettek valamennyien, és ezúttal is emlékeztek azon társaikra, akik már nem ünnepelhetnek velük. Aztán persze felidézték az elmúlt év nevezetes pillanatait, megbeszélték, kivel mi történt a családban. Előkerült a fényképalbum, amely az elmúlt évek asszonyfarsangjainak emlékezetes perceit őrzi.

A hangulat ezúttal is remek volt, nem hiányoztak a legújabb helyi tréfás szólások sem a hírek sorából. Azok egyike szerint részeg asszony angyal az ágyban, amennyiben pedig fekete alsóneműt visel a fehérnép, halott farok van a házban. Szó volt arról is, hogy régebben bizony hangosabb volt a hegy, ma már alig művelik a szőlőt néhányan, és sajnos a pinceavatók is kikoptak a programok sorából. Az asszonyok ezúttal is megegyeztek abban, hogy nyáron újra találkozni kellene egy saláta partira, csakhogy ez eddig mindig terv szinten maradt. Most megfogadták, hogy nem hagyják annyiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!