Hírek

2013.02.01. 07:53

Erős köztestület épül

A szervezet tagjai és agrárigazgatási szakemberek vettek részt a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége csütörtöki küldöttgyűlésén.

Nagy Imre

Elsőként Györffy Balázs, a megyei szervezet elnöke, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke köszöntötte a gazdatársakat és az alkalomra meghívott vendégeket, majd a vendéglátók nevében dr. Áldozó Tamás polgármester szólt a város agrárgazdasági múltjáról és a Pápai Hús 1913 Kft.-ben való városi szerepvállalásról. A köszöntőket a szövetség megyei szervezete számvizsgáló bizottságának beszámolója és elnöki értékelése követte.

A küldöttgyűlésen részt vett dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

 

 

Györffy Balázs, dr. Fazekas Sándor és Jakab István a küldöttgyűlésen. Fontos a gazdák szervezettsége (Fotó: Penovác Károly)


Mint azt Györffy Balázs elmondta, 2012-ben a legfontosabb feladat az agrárkamarai változások előkészítése volt.  Erős, érdekérvényesítésre alkalmas, a magyar vidéket szolgáló köztestületet építünk, ennek érdekében a Magosz tizenkét szervezettel fogott össze a közelgő választások előtt - fogalmazott a megyei elnök. 2013 sorsfordító esztendő, hiszen hosszú távra eldől a magyar vidék sorsa - mondta el Jakab István, a Magosz elnöke, beszédében a gazdák szervezettségének szükségességét, az új agrárpolitika, a földtörvény és az üzemszabályozás jelentőségét és az integráció fontosságát hangsúlyozva. - Az új agrárpolitika azt is jelenti, hogy egységes gazdaságtámogatási rendszer alakul ki  fogalmazott a szervezet országos elnöke. 

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Agrárjövő pénteken és szombaton az új földtörvény tükrében címmel tartotta meg előadását. Mint elmondta, a 2/3-os földtörvény hosszú évekre, évtizedekre ad megfelelő biztosítékot a magyar gazdáknak. Hatására a földpiacon megnő az Állami Földalap szerepe, a birtokszerkezet a versenyképes európai modell felé mozdul el. További cél a magyar termőföld visszaszerzése a külföldi tulajdonosoktól. Kiemelte a helyi termék- és a gazdapiacok létesítésének jelentőségét, ezeknek nagy szerep jut a közvetlen értékesítésben. A külkereskedelemmel kapcsolatban fontosnak tartja a külső piacok helyreállítását, visszaszerzését. Szólt továbbá az agrárszakképzés lábra állításának szükségességéről is előadásában. Utóbbiról elmondta, hogy erős, magas színvonalú, gyakorlati képzéssel is megerősített szakképzés létrehozása, működtetése a cél. A szakképzés átalakítása keretében az ilyen típusú iskolák a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerülnek  - fogalmazott Fazekas Sándor, aki ezt követően válaszolt a gazdák kérdéseire. 



 


Pápára érkezését követően Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter együtt ebédelt dr. Kovács Zoltán megyei kormánymegbízottal és dr. Áldozó Tamás polgármesterrel. A találkozón szó esett többek között a helyi mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakképzésről, annak esetleges változásairól is. Fazekas Sándor tájékozódott arról is, hogy hol tart a Pápai Hús 1913 Kft.-vel kapcsolatos önkormányzati döntés. Mint azt a küldöttgyűlést követő sajtótájékoztatón elmondta, mindkét érintett esetben megfelelő tájékoztatást kapott. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!