Hírek

2013.02.17. 15:36

Kérdések egy haláleset kapcsán - Válaszolt a rendőrség

Nem sértette az eljárás szabályait az, hogy a rendőrség kiadta a Kegyelet 2000 Kft. számára a balesetben elhunyt személy hozzátartozóinak elérhetőségét.

Szijártó János

Erről Ferenczi Tímea rendőr hadnagy, a Veszprém megyei Rendőr Főkapitányság a sajtóreferense tájékoztatta lapunkat, miután egy konkrét ügyben kerestük. A Naplóban a napokban írtuk, hogy az egyik hozzátartozó sérelmezte, amiért a temetkezési vállalkozó számára a rendőrség megadta az adataikat.

Ferenczi Tímea elmondta, hogy a Kegyelet 2000 Kft. a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötött szerződés alapján intézkedik rendőrségi ügyek kapcsán a holttestek elszállításáról, hűtéséről és tárolásáról, amelynek a költségeit a rendőrség állja a temetési engedély kiadásáig. Ezek az úgynevezett eljárási költségek.

Rendőrségi eljárás során csak a temetési engedély kiadása után intézkedhet az eltemettetésről a hozzátartozó, ugyanis - mint a konkrét esetben is - addig számos feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a rendőrség megnyugtatóan érdemi döntést hozzon. A szükséges adatok és bizonyítékok nem feltétlenül szerezhetők be egy nap leforgása alatt.

A temetési engedély kiadását igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül megoldani. - A rendkívüli halálesetek miatt indított közigazgatási hatósági eljárás egyébként is jóhiszemű eljárás, azaz mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a hozzátartozókat az ügyek minél gyorsabb intézéséhez hozzásegítse a rendőrség.

Jelen esetben a hozzátartozó nevének és elérhetőségének kiadása, is csupán jó szándékból történt, hogy egyszerűbben, rugalmasabban történhessen az ügyintézés a két fél között is. Természetesen ezzel egy időben közöltük a temetkezési vállalat nevét és elérhetőségét is a hozzátartozóval. A konkrét esetben a vonatkozó eljárás szabályai nem sérültek - tette hozzá Ferenczi Tímea.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!