Hírek

2013.02.01. 18:54

Lekapcsolták az áramtolvajokat Pápán

Mint arról korábban már beszámoltunk, összehangolt akciót hajtott végre a rendőrség a városban az áramlopások felszámolása érdekében. Most a részletekre is fény derült.

Polgár Tibor

A Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói az E.ON Hungária Zrt. munkatársaival közösen végezték el az ellenőrzéseket.

- Több bejelentést is kaptunk, miszerint egyes lakásokban illegálisan vételezik az áramot. Tavaly év vége felé már indítottunk büntetőeljárást áramlopással kapcsolatban, és idővel egyre nőt a gyanús lakhelyek száma. Felvettük a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, majd nagy erőkkel indultunk el a házak ellenőrzésére - idézte fel lapunknak a rendőrségi akciót vezető Potháczki Zsolt rendőr főhadnagy, a Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának osztályvezető helyettese.

Mint mondta, tisztában voltak vele, hogy olyan házakban hajtják végre az akciót, ahol többen is laknak, ezért is volt indokolt a hatósági személyek létszáma. A rendőr főhadnagy kiemelte, a rendőrségi házkutatások során atrocitás nem történt. Ugyanakkor hozzáfűzte, ha több résztvevője lett volna az akciónak, minden bizonnyal további háztartások buktak volna le áramlopás miatt.

- Az ellenőrzött lakások mindegyikében tapasztalható volt az áramlopás valamilyen fajtája. Valaki a mérőórát manipulálta, míg más a mérőóra kikerülésével csatlakoztak rá a fővezetékre. Előfordult olyan is, hogy bár egyáltalán nem volt villanyórája a lakásnak, abban mégis volt villany. Több család elektromos árammal fűtötte helyiségeit, illetve annak ellenére is rendelkeztek elektromos készülékekkel, hogy az áramszolgáltatóval nem volt élő fogyasztói szerződésük. Egyes helyeken például mérőóra sem volt, a csapból mégis meleg víz folyt, a hűtőben pedig nagy mennyiségű fagyasztott húst találtunk. Sokakat az sem érdekelt, hogy az áramlopással a vagyoni károkozáson túl életveszélyes helyzeteket teremtettek - fogalmazott Potháczki Zsolt, aki kérdésünkre elmondta, az áramlopás többnyire kezdetleges, primitív módon történt, így ezekben az esetekben nem feltételezhető a szakemberi segítség.

Az áramszolgáltató munkatársai az intézkedés során összesen 17 ingatlanban szüntették meg az illegális áramvételezést. Potháczki Zsolt hangsúlyozta, a jövőben folyamatosan számítani lehet hasonló jellegű összehangolt akciókra Pápa város területén.

Többféle módszer létezik

- Az áramlopás jelenségével az ország minden részében találkozunk, mértéke régiónként változik – tájékoztatott az E.ON szóvivője. Egyházi Nikoletta hozzátette, hogy Veszprém megyében is találtak szabálytalan eseteket, de nem tartozik az igazán "fertőzött" területek közé. A megyében inkább elszórtan, nem egy gócpontba tömörülve fedeznek fel szabálytalanságokat, illegális áramvételezést.

Szólt arról is, hogy az áram- és gázlopás miatt nem csak anyagi kárról lehet beszélni, aminek mértéke egyébként éves szinten több milliárd forint, de a hálózat illetéktelen megbontása, szerelése életveszélyes is. Megemlítette, gyakori esetnek számít, amikor az utcai hálózatra "ráakasztanak", így lopják az áramot, miközben zárlatot okoznak a gyakran rossz minőségű műszaki eszközökkel. Az E.ON szakemberei gyakorlatuk során áramfogyasztáshoz kapcsolódó szabálytalanságok számos példájával találkoztak, a szakszerűtől a barkácsolásig.

- Ezekben a megoldásokban két igazán riasztó jelenség figyelhető meg: egyrészt a bűncselekményt alapjául szolgáló szakszerű megoldások térnyerése, illetve az, hogy a barkácsolók az ideiglenes költségcsökkentés érdekében bárki életét hajlandóak kockára tenni, még akkor is, ha a szabálytalanul módosított berendezések közelében az áramütés veszélyének leggyakrabban saját gyermekeik, családtagjaik, szomszédaik vannak leginkább kitéve - hangsúlyozta a szóvivő.

Az ellenőrzendő helyek kiválasztásával kapcsolatban azt említette meg, hogy részben a számlázási rendszerből szűrik ki a gyanús eseteket, például nagymértékű fogyasztásváltozás, vagy egy fogyasztó a kategóriájához képest keveset fogyaszt. Egyre gyakoribb, hogy az egyik eset elvezet a másikhoz, és egész hálózatot sikerül felderíteni.

Többféle illegális módszer létezik a mérőberendezések manipulálására, ezek közül kétségtelenül a legnagyobb sláger a mérők visszapörgetése. Előfordul hamis zárópecsétnyomó használata, mágnesezés, vagy mérő előtti rákötés. Ezeket az E.ON szakemberei is ismerik, sőt folyamatosan követik az interneten megjelenő "újításokat" is - mondta a szóvivő.

Kulcsár Gábor az egyik áram nélkül maradt lakásban azt mondja, a sorház egyik lakója felelős az illegális áramvételezésért. Miatta szüntették meg az áramot két kivétellel az összes többi lakásban (Fotó: Penovác Károly)

Van, aki buherál, van, aki fizet

A feltárt áramlopások egyik gócpontjában, a Göncöl utcában viszonylagos nyugalom uralkodott pénteken kora délután. Kulcsár Gábort, az egyik áram nélkül maradt lakás lakóját otthon találtuk, és hamar meg is tudtuk tőle álláspontját a történtekkel kapcsolatban. Állítása szerint a több lakásból álló sorház egyik lakója felelős az illegális áramvételezésért, és ő miatta szüntették meg az áramot két kivétellel az összes többi lakásban.

- Mi rendesen fizettük a számlákat, mégis kikapcsolták az áramot, mert valamelyik lakó megbuherálta a fővezetéket - csatlakozott be a beszélgetésbe a három gyermeket nevelő Anita, Gábor testvére.

A testvérpár elmondása alapján a házsor két lakásában azért maradt meg a villany, mert ezek a háztartások külön vezetékről vették az áramot. Anitáék szintén áram nélkül kénytelenek élni, és ugyan az önkormányzattól kaptak egy kályhát, azonban szavaik szerint tüzelőre már nincsen pénzük.

- Az áramszolgáltatótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szereltessünk fel új villanyórákat, és akkor lesz áramunk. Nekünk viszont nincsen több tízezer forintunk villanyórára. Azt mondták, jelenlegi állapotában nem kapcsolhatják vissza a villanyt, mert az életveszélyes lenne - közölte velünk Gábor.

Kérdésünkre elárulta, alkalmi munkákból tartja fenn magát, és tudomása szerint a sorházban senkinek sincs munkája.

- Nem büdös nekünk a munka, de egyszerűen sehol sem találunk állást - sóhajtott egy nagyot Anita. És innentől ez már egy másik történet. Mindenesetre az áramlopásos sztorinak még biztosan lesz folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!