Hírek

2013.02.19. 14:35

Márciustól ingyenesen oltanak influenza ellen

Veszprém - Kormányrendelet intézkedik róla, hogy március 1-től az influenza és a pneumococcus (súlyos szövődménnyel járó tüdőgyulladás) elleni védőoltást ingyenesen kell beadni – erről dr. Andrásofszky Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője nyilatkozott lapunknak.

Varga Domokos Péter

A megyei tiszti főorvos hangsúlyozta, nem a védőoltás ingyenes, hanem annak beadása, az oltóanyag csak a rizikócsoportokban tartozóknak ingyenes, ahogy korábban is az volt. Aki kéri, a következő eljárás szerint kaphatja meg: elmegy a háziorvosához vagy a foglalkozás-egészségügyi orvosához, és jelzi, hogy be szeretné oltatni magát az influenza illetve pneumococcus kórokozója ellen. Az oltóanyagot az orvos receptre felírja, ezt patikában kell kiváltani, majd az orvosnál beadják.

Dr. Lestyán János elmondta, még mindig érdemes oltatni, mert a saját rendelőjében is azt tapasztalja, hogy folyamatosan növekszik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma (Fotó: Gáspár Gábor)

Eddig az oltás beadásának térítési díja nem volt egyértelmű. Akadt orvos, aki nem kért érte pénzt, mások 1000 forintot kértek, és előfordult, hogy a korábbi rendelet által megszabott maximális összeget, az oltóanyag árát kellett kifizetni. A tiszti főorvos elmondta, ha a ő háziorvos lenne, már eddig sem kért volna érte pénzt, mert a preventív szemlélet alapján az lenne a célja, hogy a saját területén minél kevesebben betegedjenek meg. Nem tudja elképzelni, hogy a kormányrendelet után olyan nagy számban rohanják meg oltásért a háziorvosokat, hogy az a munkájukat akadályozó teher legyen. Ezért szerinte az oltás beadását nem kell külön ellentételezni.

Andrásofszky Enikő hangsúlyozta, az egészségügyi igazgatás ezzel az intézkedésével is szeretné támogatni a védőoltások minél nagyobb számban történő beadását, a járvány elkerülését.

 

 

A háziorvosok még nincsenek pontosan tisztában vele, mit jelent a kormányrendelet: csak azoknak kell-e ingyenesen beadni az oltást, akiknek – mivel a rizikócsoportba tartozók – térítésmentesen jár az oltóanyag, vagy mindenkinek, aki kéri, és sajnos a plusz munka finanszírozásáról szó sem esik – mondta el a Naplónak dr. Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke.

Egyelőre várják, hogy az egészségügyi kormányzat ezt egyértelműsítse, de az oltást az igénylőknek természetesen beadják. Lestyán doktor egyébként oltáspárti, szerinte mára egyértelmű, hogy a magyar oltóanyag megbízható, megfelelő immunitást vált ki, és nincs igazolt, káros mellékhatása. Még mindig érdemes oltatni, mert a saját rendelőjében is azt tapasztalja, hogy folyamatosan növekszik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Különösen ajánlott az oltás felvétele a terheseknek, nagyon idős, legyengült embereknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!