Hírek

2013.02.22. 16:21

Megkereste a bank a kolontáriakat

Személyes megbeszélésre hívták Ajkára pénteken a Raiffeisen Bank képviselői a Kolontáron élő Juhász családot, hogy hitelükről tárgyaljanak a helyi fióknál, ahová ma Budapestről utazott a pénzintézet két szakértője.

Kovács Erika

Havi 10-15 ezer forint összegben kínált törlesztési lehetőséget a mostani 75 ezer forint helyett és határidő hosszabbítást is a bank követelés kezelési szakértője és kollégája Juhász Zoltánnak és családjának, akik még 2008-ban vettek fel négy millió forint hitelt arra a házra, amit az iszap elöntött és tönkretett két évvel később. Kezdetben havonta 35 ezer forintot kellett törlesztenie a kölcsönből a családnak, ma már ennél jóval magasabb összeget, több mint dupláját – mondta lapunknak érdeklődésünkre a  megbeszélésről Juhász Sándor. Ő a károsult Zoltán testvére, aki felvette a családnak a hitelt, mert Zoltán jövedelme miatt a ház vásárlásakor nem volt hitelképes. A kölcsönt viszont jelenleg is Zoltán és felesége, Erzsébet fizeti négy gyerekük mellett.

A Juhász családnak a 75 ezer forint nagyon hiányzik a családi költségvetésből (Fotó: Orosz Péter)

A felvett hitelt a bank átterhelte új házukra, amit a család kifogásolt a pénzintézetnél, hiszen a hitel nem erre az épületre vonatkozott, másrészt tudomásuk szerint más bankok a tönkretett házakra felvett kölcsönt más családoknál elengedték. Juhász Sándor elmondta még: a bank képviselői pénteken azt közölték velük, hogy az iszapkatasztrófa után jogszerűen terhelték át a hitelt új otthonukra. Egyúttal a mostaninál jóval kevesebb havi törlesztő részletet javasoltak, havonta 10-15 ezer forintot, és kilátásba helyezték még emellett a fizetési határidő meghosszabbítását is. Ezt mi nem tartottuk kedvező megoldásnak – közölte Sándor.

Erre a bank az iránt érdeklődött tőlük, hogy milyen megoldást tartanának optimálisnak, amire a család azt válaszolta, hogy a mostani havi 75 ezer forintos kölcsön kifizetése hiányzik éppen minden hónapban a családi költségvetésből a normális megélhetéshez. A pénzintézet szakemberei jelezték, nem ők hozzák meg a végső döntéseket, hanem külföldi tulajdonosuk, akinek a család kérését közvetítik. Juhászék a bank válaszára március hatodika tájékán számíthatnak – tudtuk meg Sándortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!