Hírek

2013.02.26. 16:32

Megyei választások

Lezárultak az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara küldötteit megválasztó szavazások. Országosan 1230 küldöttet választottak meg.

Varga Ibolya

A Magyar Agrárkamara átmeneti elnöksége által elfogadott és dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési  miniszter által jóváhagyott választási szabályzat értelmében a szavazás listás rendszerben történt, azaz a  megyei küldöttjelölteket tartalmazó listákra lehetett szavazni. Jelöltlista állítására az országos ágazati  érdekképviseleti szervezetek és  országos szövetségeik voltak jogosultak  január 21-ig.

A határidőig a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és tizenegy, a  mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az erdőgazdálkodás és a vidékfejlesztés területén meghatározó érdekképviselet és szakmai szövetség állított közös listát.

 

A megyei választásokon mindenhol ellenőrizték, hogy a szavazók felkerültek-e a választási listára  (Fotó: Orosz Péter)


A megyei küldöttválasztásokat február 1-je és 15-e között, megyénként több helyszínen és időpontban, közjegyző  jelenlétében tartották meg. Február 21-én minden megyében pótszavazásra került sor, ezeken már csak a  választási névjegyzékre pótlólag, a  fellebbezés után felkerültek voksolhattak.  

Az agrárkamarai választói névjegyzékre 197 617-en kerültek fel, ők voltak jogosultak szavazni a megyei  küldöttválasztó közgyűléseken. Közülük összesen 14 565 leendő tag járult az urnákhoz, az érvénytelen  szavazatok aránya nem érte el a hét százalékot.  A választási folyamat következő szakasza az országosan mindenütt  március 9-én megtartandó megyei alakuló küldöttgyűlés lesz. Ezeken a   most mandátumot kapott megyei küldöttek megválasztják a megyei tisztségviselőket, köztük az elnököt  és azt a tizenöt   küldöttet, akik majd  az országos küldöttgyűlésen képviselik a megyéjüket. 

Az országos küldöttgyűlés  március 28-án tartja meg az  alakuló ülését a Parlament felsőházi termében, melyen  az alapszabály elfogadásával  hivatalosan  létrejön az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara.





Veszprém megyében több mint hétezren regisztráltatták magukat az új  agrárkamarába. Valamivel több mint ötezren kerültek fel a választási listára. Ők  választhattak és őket választhatták. Nálunk  is egy listára lehetett szavazni, melyet tizenkét szervezet képviselőiből állítottak össze. Így hatvan küldöttet és tizenegy pótküldöttet választottak meg a szavazásra jogosultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!