Hírek

2013.02.28. 16:07

Ötmilliárdot vesz át az állam

Veszprém hétmilliárdos adósságának hetven százalékát, ötmilliárd forintot vállal át az állam, erről is szó esett a városi önkormányzat csütörtöki közgyűlésén, ahol a költségvetést is elfogadták.

Mátyus Tamás

Minderről a költségvetésről szóló napirend előtt tájékoztatott Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester.  Úgy fogalmazott, történelmi tett ez a kormány részéről, és nagy lehetőség áll Veszprém előtt, hiszen kétmilliárd forintra csökken az adósságállomány.

A költségvetésről, melyet a polgármester a megújulás költségvetésének nevezett, több mint két órán keresztül folyt a vita. Az ellenzék részéről a legmarkánsabb kritikát Hartmann Ferenc (MSZP) fogalmazta meg, aki szerint a kormányzat gúzsba köti az önkormányzatokat.

 

 

Fiskál János eplényi, Porga Gyula veszprémi, Pénzes Erzsébet hidegkúti és Magasi János tótvázsonyi polgármester írták alá a megállapodást (Fotó: Mátyus Tamás)

A város közel 14 milliárdos főösszegű költségvetéséről dr. Mihalovics Péter (Fidesz-KDNP) frakcióvezető megjegyezte, nem tartalmaz működési hitelt és adóemelést, sőt az önkormányzat 2,5 millió forintos határra növelte a helyi ipar-űzési adómentesség bevételi határát.

A büdzsét végül 14 igen és 4 nem szavazattal fogadták el. A testületi ülés szünetében írt alá Porga Gyula veszprémi, Fiskál János eplényi, Magasi János tótvázsonyi és Pénzes Erzsébet hidegkúti polgármester megállapodást a közös polgármesteri hivatal üzemeltetéséről. A csatlakozó települések azért döntöttek az együttműködés mellett, mert önállóan 2000 fő alatt nem hozhattak létre hivatalt és lakosságuk jelentős része egyébként is Veszprémbe jár munkába, iskolába.

Az ülésen mutatkozott be Veszprém új rendőrkapitánya, dr. Ipsits Csaba alezredes, aki azt mondta, határozott, de polgárbarát rendőrséget szeretne. Eddigi intézkedései révén péntek és szombat este mintegy 15 fő rendőr teljesít szolgálatot, a szórakozóhelyek környékén pedig civil ruhás rendőrök is rendszeresen megjelennek. Emellett kiemelten ellenőrzik a gyalogátkelők környékét, és több mint tíz fővel megemelik a kapitányság létszámát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!