Hírek

2013.02.18. 15:01

Porga Gyula: a megújulás éve az idei

Veszprém - Előremutató, hosszú távra tervezett, a fejlesztésről nem lemondó az idei veszprémi költségvetés, mondta Porga Gyula polgármester, aki az intézményvezetőktől szigorú gazdálkodást vár.

Balla Emőke

2011 az alapozás, 2012 az építkezés éve volt, 2013 a megújulás éve Veszprém városában, hangsúlyozta a hétfői sajtótájékoztatón a polgármester. A 8,1 milliárd forintos  hitelállományt  tavaly év végére  sikerült egymilliárd forinttal  csökkenteni. Várhatóan a  város adósságának negyven százalékát vállalja át az állam.

A hitelállományt tavaly egy milliárd forinttal sikerült csökkenteni, mondta Porga Gyula (Fotó: Orosz Péter)

2013-ban az önkormányzatokat működési hitellel nem lehet terhelni, működési hitelt nem vehetnek fel.Veszprém idei költségvetése   14 milliárd forint, hetvenöt százalék jut működésre, huszonöt százalék fejlesztésre. Fejlesztési hitel felvételére van lehetőség, a város 850 millió forintot szeretne felvenni. Veszprém városa 1,8 milliárd forintot költ a nem kötelező feladatokra; ezek az önként vállalt feladatok különböztetik meg a települést a többitől. A költségvetés egyik erénye, hogy  2013-ban  Veszprémben adóemelés nem lesz, sőt, a kisvállalkozók segítésére a 2,5 millió forint alatti vállalkozásoknak nincs helyi adó fizetési kötelezettségük, ez több mint 500  veszprémi kisvállalkozót érint, mondta Porga Gyula.

Számos tavaly kezdődött  fejlesztés fejeződik be idén, mint például a belvárosi rehabilitáció munkálatai, a  Kossuth utca  teljes megújulása, a Hangvilla kulturális központtal gazdagodik a város. A fejlesztések között kell említeni  a  Nemesvámos-Veszprém kerékpárút építését,  a gyulafirátóti csapadékvíz elvezetést, a Várkapu felújítását, az észak-déli  tengely építését, a Jutasi-Budapest út  kereszteződésének  Almádi útra való átkötését.

Porga Gyula kiemelte: a február 15-ig benyújtott városi költségvetés - melyet jövő héten tárgyal a közgyűlés - a fejlesztésekről nem lemondó,  előremutató, hosszú távra tervezett, azonban minden résztvevőtől, intézményvezetőtől  szigorú gazdálkodást vár, a  tervezett célokért áldozatot is kell hozni.

 

 

A Jutasi-lakótelepen  szociális városrehabilitációs program  indul, megújulnak a  közterületek, közparkok,  művelődési központ, óvoda, négy nagy  lakóház.  Az egyéni választókerületek közutak fejlesztését  érintő  igényeit is igyekeznek  kielégíteni, a nagy felületű utak  felújítására 100 millió forint áll rendelkezésre, játszóterek, közparkok megújítására is  lesz lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!