Hírek

2013.02.27. 13:24

Számon tartott lelkészek

Számon-tartva címmel különleges kiállítás nyílik csütörtök délután a Laczkó Dezső Múzeumban, a tárlat a szocializmusban elhurcolt papok és vértanúk relikviáit mutatja be.

Balla Emőke

A kommunista diktatúra egyik fő jellemvonása volt a vallás kíméletlen üldözése. A rendszer pontosan kidolgozott tervek szerint fosztotta meg az egyházat anyagi javaitól, egyesületeitől, társadalmi szervezeteitől, karitatív és kulturális intézményeitől; az egyház képviselőinek többségét  - papokat, szerzeteseket és apácákat - koholt vádak alapján bíróság elé állította, börtönre vagy halálra ítélte.

- A kiállításon példákat látunk, akik vállalták a meghurcoltatást az általuk vallott értékrendért, átélték az ég-föld kapcsolat  erejét, hogy az örök szabadság birtokosai lehessenek. A kiállítás bemutatja, a materialista kollektivizmus milyen ördögien igyekezett elbánni az egyházzal - mondta dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató.

 

Dr. Pilipkó Erzsébet,  néprajzkutató muzeológus, a  kiállítás helyi kurátora (Fotó: Orosz Péter)

- A szovjet hatalomátvétel első pillanataiban több egyházi személyt megfosztottak szabadságuktól. Először a gazdasági alapot húzták ki az egyház, főleg a katolikus egyház alól, államosították az egyházi birtokot, majd az egyház civil társadalomban betöltött szerepét csökkentették, felszámolták a civil szervezeteket. Államosították az egyházi iskolákat, megszüntették a hitoktatást. Végül feloszlatták a szerzetesrendeket, a belső bomlasztásra is hangsúlyt helyeztek, a békepapság megalapításával. Cél az egyházak gúzsba kötése és megfélemlítése volt. Ezek a körülmények adják a hátterét a Kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából nyíló kiállításnak, ahol az időszak személyes példaképeit és az ő tárgyi emlékeiket, relikviáit láthatjuk.

A papok helytállása nyilván nemcsak az emberi, jellembeli nagyságot dicséri, hanem a hitnek realitását, hogy ez valóságos erőforrás.

A bemutatott tanúságtevők életében nemcsak az a fontos, hogy milyen rendszer miként üldözte őket, hanem az, ahonnan az erőt merítették 32 késszúrás vagy az embertelen börtönviszonyok elviselésére: Isten kegyelmi ereje és az örök élet biztos reménye. A kiállítást létrehozó és megálmodó Tikovits Ernő gyűjteményében harmincöt vértanú pap hagyatékából származó relikviák láthatók.

Dr. Pilipkó Erzsébet  néprajzkutató  muzeológus, a tárlat helyi kurátora kiemelt néhány példát, Balogh István (1917-2002) tábori lelkésszel kezdve. Fogságba került, megjárta a Szovjetunió különböző lágereit, ott is mindennap misézett, igyekezett ellátni a hadifoglyokat, kiharcolta  a halottak koporsóba temetését. 1951-ben jött haza Voronyezsből, két és fél év börtönt kapott, a rendőrség utána is figyelte őt, mert elutasította a békepapságot. Romzsa Tódor (1911-1947)  munkácsi görög katolikus, boldoggá avatott püspök tárgyai is láthatók.

 

 

Kárpátalján a görög katolikus egyházat be akarták olvasztani és úgy gondolták, a papokat eltávolítják, de ő nem hajlott az egyezségre. A ferencesek közül Kiss Szaléz (1904-1946) nevét említjük, a gyónási titok vértanúja,  a gyónási titkot nem adta ki, Sopronkőhidán halálra ítélték, kivégezték.

Endrédy Vendel (1895-1981) zirci apát a háború alatt sok üldözöttet menekített a zirci monostorban, hazaárulás, kémkedés gyanújával tizennégy év szabadságvesztésre ítélték, hat évet töltött magánzárkában, 1956-ban szabadult. Amikor papírt kapott, a börtönben mértani alakzatokat hajtogatott, ezek is megtekinthetők a vándor kiállításon. - A Számon-tartva címnek több értelme, jelentése van - magyarázta a kiállítás helyi kurátora.

- Egyrészt 1945 után számon tartották ezeket a hitvalló papokat. Másrészt számon tartotta őket a Jóisten, meg tudták őrizni a hitüket, bármilyen nehéz körülmények között. Nekünk pedig kötelességünk számon tartani őket, és továbbadni emléküket, a hit példáját.

 

 

 

 

 

A tárlaton megtekinthetjük Zadravecz István ferences szerzetesnek a lágerben kenyérből gyúrt, s cipőkrémmel színezett rózsafüzérét, Romzsa Tódor görögkatolikus vértanú püspök sálját, a pálosok titkos cserkésztáborozásáról készült naplót, Bulányi György latin nyelvű olvasókönyvét. A kiállítást dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg, a vendégeket dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató köszönti, beszédet mond Takáts István, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola lelki igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!