Hírek

2013.02.20. 12:45

Újdonságok és kiváló eredmények a herendi iskolában

Az év elején lezajlott fenntartóváltás a város általános iskolájában is hozott kisebb-nagyobb problémákat, de maga a szakmai munka, az oktatás, nevelés zavartalanul folyik a tanév kezdete óta kialakult rendben.

Győrffy Árpád

Dr. Markovszkyné Sindler Ágnes igazgató szerint a stabil helyzet nagyban köszönhető az önkormányzatnak, amely a hivatalos feladatain túlmenően, ha kell akár erején felül is segíti az iskola működését.

Mióta az alsósok is beköltöztek a nagyiskolába, egyre inkább érzik, hogy a jelenlegi épület szűkös ennyi gyereknek. A földszinti vizesblokkok hiánya mellett gondot okoz, hogy nincs elég megfelelő szekrény és más bútor a gyerekeknek. Ez a probléma fokozódni fog, ha teljessé válik az egész napos tanítás. Sokat segített rajtuk, hogy egy veszprémi cég nekik ajándékozta kiselejtezett bútorait, amiket részben anyagként használtak fel a szülők és más segítők új bútorok készítéséhez.

Az idei tanévtől a nyolcadikos gyerekeknek bútorgyárban tartják a technika órákat (Fotó: Penovác Károly)

Remélik, lesz még ilyen ajándékozó, mert igény bőven lenne rá. A következő években már maga a hely is szűkössé válhat az emelkedő létszámok, illetve a több induló osztály miatt. Egy tervező cég ajándékba elkészítette a terveket egy két tantermes bővítéshez, már csak a megvalósítást kellene finanszírozni valakinek.

A tanév igazi újdonsága a bútor kft-vel kialakított együttműködés, aminek keretében a nyolcadikos gyerekeknek a gyárban tartják a technika órákat. Egy erre a célra kialakított teremben az iskola technika tanárától és az üzem által biztosított szakoktatótól tanulhatják meg a famegmunkálás elméleti és gyakorlati alapjait. A porcelán manufaktúrával már korábban hasonló együttműködést alakítottak ki.

Ott a hetedikes gyerekek a technika óra keretében formázást, rajzolást tanulnak. Elkezdték a felkészülést az idei "témahétre" is.

Március végén három napra felfüggesztik a megszokott rendet a tanításban és a diákok csoportokba szerveződve dolgozzák fel az idei témát, az egészséges táplálkozás, életmód kérdéskörét. Lesz olyan csoport, amelyik a hagyományos sváb ételeket mutatja be, mások a környék gyógy- és fűszernövényeit gyűjtik egybe, vagy "zöldségszobrokat" készítenek.

A témahét az idén is kiállítással, bemutatókkal zárul.

A diákok az elmúlt hónapokban több jelentős tanulmányi, sport és más jellegű versenyen szerepeltek kiváló eredménnyel. Talán közülük is kiemelkedik Halászi Csaba, aki kitűnően szerepelt a szlovéniai Mariborban az Ifjúsági Korcsoportos Sakk Világbajnokságon. Ujhelyi Patrik és Darida Levente meseíró kategóriában 1. helyezést értek el "Az elveszett papagáj" című krimijükkel a VMKK Cholnoky Könyvtár által a "Kedvenc állatom" címmel megrendezett alkotópályázaton.

Tokai-Kiss Bálint a Sárváron megrendezett országos petanque versenyen a 4., a sólyi tájfutó verseny a 2. helyezést szerezte meg. A veszprémi Botev iskolában rendezett sakkversenyen Darida Levente első, Béli Diána második, Karikó Lajos harmadik lett. Szombathelyen az országos kézilabda kupán és a veszprémi városi játékos sportverseny egyaránt az első helyezést ért el.

Az "Így takarékoskodom a pénzemmel"rajzpályázat Matuszek Csenge és Kovács Gergő különdíjat kapott. Horváth Csenge az Acro Dance Karácsonyi versenyén Pindúrock Children nagyformáció "A" kategóriában 1.helyezést szerzett. Darida Levente a Hajag kupa 2,5 km-es tájfutáson 2. lett. A veszprémi Terebesi Zoltán sakkversenyen és a városi sakk diákolimpián Béli Diána első lett. Kerner Larion a teke diákolimpia pápai megyei döntőjén 253 dobott fával aranyérmet szerzett, így részt vehet a március 7-én Sopronban rendezett területi versenyen. A körzeti sakk bajnokságon az iskola alsós és felsős fiú csapata is 1. helyezett lett, Béli Diána egyéniben 1. helyet szerezte meg. Juhász Kinga a Fehér megyei Népdaléneklési verseny 1. helyezettje, tovább jutott a területi döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!