Hírek

2013.02.14. 10:55

Visszakerültek a veszprémi bírák

Öt megyénkbeli bírót - köztük a Veszprémi Törvényszék volt elnökét - jogerősen visszahelyezte állásába a Győri Törvényszék.

Mátételki András

Annak idején megírtuk, országos szinten több mint 200 bírót küldtek kényszernyugdíjba egy 2011-es, váratlan parlamenti döntéssel tavaly tavasszal - valamennyien betöltötték a 62. életévüket. Azóta kiderült, mindez alaptörvény ellenesen történt. A bírói kar lefejezése megyénkben tíz bírót érintett, igaz, egyikük már betöltötte a 70. életévét.

Az öt pereskedő bíró ügyében a Győri Törvényszék hétfőn és szerdán jogerős ítéletet hozott. A győri szóvivő, dr. Máté Kinga lapunknak elmondta, hogy az első fokon eljáró Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletét azzal egészítette ki a törvényszék, hogy az érintetteknek nem csak a bírói státuszát állította vissza, hanem a beosztásukba is visszahelyezte őket. A másodfokon eljáró bíróság kötelezte a munkáltatót (az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) - a szerk.) a bírák eredeti munkakörben történő továbbfoglalkoztatására is. Egyúttal hatálytalanította a munkáltató felmentéssel kapcsolatos határozatait. A döntés ellen már csak rendkívüli jogorvoslati lehetőség van, a pervesztes fél felülvizsgálati kérelmet terjeszthet elő a Kúriához. Kérdés, hogy ezt meglépik-e az OBH illetékesei.

Az állásába - egyelőre még csak papíron - visszahelyezett volt megyei elnök, dr. Meződi János a következőt nyilatkozta lapunknak:

- Erkölcsi elégtételt érzek, hiszen immár egy jogerős bírói ítélet is megerősíti azt az álláspontomat, hogy a bírák kényszernyugdíjazása példátlan, alaptörvény ellenes és az európai jogi kultúrába ütköző volt. Az utána történtek jellegzetesen balkáni jegyeket viselnek magukon, mert leseperték az Alkotmánybíróság döntését, és figyelmen kívül hagyták azt a tényt is, hogy munkaügyi per indult, ami csak szerdán ért véget. Ennek tükrében az elnöki tisztségre a per vége előtt pályázatot kiírni, azon pályázni, kinevezni és azt elfogadni olyan dolog, amit részletesen minősíteni nem nagyon akarok, mert otrombaságban és gátlástalanságban a folyamat részeseihez felzárkózni nem kívánok. A jövőt illetően egyelőre nem nekem kell nyilatkoznom, hanem azoknak, akik az illegitim elnökutódlást kitervelték, kivitelezték és abban döntő és tevékeny módon közreműködtek.

A helyzet nem csak jogilag, emberileg is rendkívül bonyolult - az anyagiakról nem is beszélve (országos szinten 1,8 milliárd forint körüli kártérítésről hallani) -, ugyanis ez évben a törvényellenesen nyugdíjba küldött bírák helyét kinevezésekkel (!) már általában betöltötték. Azt egyelőre képtelenség megmondani, hogy mit hoz a jövő a bíróságokon, ugyanis a hazai és az európai jogtörténetben példátlan folyamatoknak vagyunk manapság a tanúi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!