Hírek

2013.02.22. 11:05

Volt egyszer egy nagyvállalat

Csúcsidőben négyezer alkalmazottal bírt, mégis az első nagyvállalat volt, amelyet felszámoltak. 15 évvel az „eltűnése” után még mindig sokakat izgat a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat sorsa.

Tremmer Tamás

Elgondolkodtató múltidézésnek lehettek szemtanúi azok, akik részt vettek a Veszprém Megyei Levéltár Veszprémi Történelmi Szalon rendezvénysorozatán. Az eseményen a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalatra (VÁÉV) emlékeztek egykori munkatársak, azok leszármazottai, az érdeklődők. Nem mindennapi történet bontakozott ki a hallgatóság előtt.

A beszélgetés menetét Márkusné Vörös Hajnalka igazgató-helyettes, és Szűcs Gergő levéltáros irányították. Segítségükre olyan emberek voltak, akik évtizedeket töltöttek a vállalatnál. Sokhegyi János például, aki 1949-től dolgozott a cégnél, Demény Zoltánné Angeli Judit 1964-ben lépte át a gyárkaput. Vándor András édesapja a cég egyik alapítója volt, ő maga 1971-től egy évtizedig volt alkalmazott. Mezei László társadalmi ösztöndíjaként került a céghez 1974-ben. Eszes Ferencnek ugyancsak évtizedek voltak a háta mögött, ő volt a felszámolás elszámolója is.

A beszélgetés során elhangzott, miután akkor még tervgazdálkodásos rendszer volt, 1961-ben elfogadták a 15 évre szóló országos lakástervet, ami hatalmas feladatokat rótt a VÁÉV-re. Az építkezéseket téglával kezdték, majd jöttek a falazóelemek, és a blokkos technológia. A hatékonyság növelése érdekében beköszöntött a nagytáblás zsaluzatos korszak, majd jött a panel technológia. Ezt az országban kilencedikként, 1968-ban kezdték Veszprémbe telepíteni, a házgyárat 1975-ben adták át.

 

Az asztalnál Mezei László, Vándor András, Márkusné Vörös Hajnalka, Demény Zoltánné, Eszes Ferenc, Sokhegyi János és Szűts Gergely (Fotó: Orosz Péter)

Ahogy a feladatuk robbanásszerűen nőtt, úgy duzzadt a vállalat alkalmazottainak a száma is. Az 1949-es 250-es kezdő létszám az évek alatt több ezerre nőtt. 1984-ben volt a csúcs év, ekkor majd négyezer ember dolgozott a vállalatnál.

A VÁÉV a 60-as évek végétől közel 30 ezer lakást épített szerte az országban, de a határokon túl is (például Líbiában, Irakban). Kezük nyomán lakótelepek nőttek ki a földből Veszprémben, Budapesten (Káposztásmegyer, Békásmegyer). Óvodák, iskolák, művelődési ház, filmszínház jelzi útjukat, de a megyei kórház új szárnya is nekik köszönhető. A Balaton északi-partjának szállodái ugyancsak az ő munkájukat dicséri.

Miközben látszatra minden rendben volt a cégnél, közben azért gyülekeztek a viharfelhők, amiket hosszan ecseteltek. A VÁÉV nem tudta a munkaerőt a környékről biztosítani, a dolgozóik 60 százalékát utaztatták, miközben a versenytársaknál ez az arány nem haladta meg a húsz százalékot. A vállalat 46 buszt üzemeltetett és 1800 munkásszállói férőhelyet tartott fenn – nem is költséggel! Komoly probléma volt, hogy a házgyári technológiának mindössze az egyharmadát tudták a piacon elhelyezni. Az 1968-86 közötti években hat esetben is veszteséges évet zárt a nagyvállalat. Ha volt is, a nyereség, csak minimális, miközben négy évben is rekord nagyságú negatívumot hozott össze a cég.

Mindezek megpecsételték sorsát, az országban az első nagyvállalatként felszámolás alá kerül, az eljárás 1987. márciusában indult. A cégvezetők próbálkoztak a VÁÉV gyökerein egy kisebb létszámú társaságot megmenteni, de nem jártak sikerrel. A Nemzeti Bank értékbecslése szerint a vállalat vagyona (928 millió forint) már nem fedezte az adósságot (1,1 milliárd forint). A 2300-as létszámot pár hónapon belül pár százra redukálták. A vagyon 80 százalékát 1998. decemberére értékesítették, ebből kifizették a hitelezőiket. 138 bírósági eljárás is a nyakukba szakadt. A felszámolás 11 évig tartott, aztán a VÁÉV végleg eltűnt, de a köztudatban örökre megmarad.

 

 

 

 

A Veszprém Megyei Levéltár 2010-ben kezdte rendezvénysorozatát Veszprémi Történelmi Szalon néven. A mostani immár a kilencedik beszélgetős este volt, ráadásul új helyszínen, a Városi Művelődési Központban. A rendezvény abból a szempontból is rendhagyó volt, hogy az előzőhöz hasonlóan ezúttal is a VÁÉV került terítékre. Míg korábban a vállalat alapításának körülményeit, az első lépéseket elevenítették fel, ezúttal a társaság nagy építkezéseit, beruházásait, a vállalat működését, belső életét tekintették át a házgyár felavatásától a vállalat felszámolásáig. Tanulságos este volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!