Hírek

2013.03.01. 14:15

A pápai Petőfi Mozi feltámadása

Szombaton este ismét élet költözik Pápa egyik jelentős hagyományokkal büszkélkedő és a belváros rehabilitációjának részeként megújuló épületébe, a Petőfi Moziba. Hosszú, göröngyös út vezetett el az egykor méltán népszerű filmszínház feltámadásáig, amely újranyitásától kezdve különleges moziélményt ígér a látogatóknak.

Polgár Tibor

Az ezredfordulót követően a Petőfi Mozi felett bizony - az épület és a vetítéstechnika tekintetében is - alaposan elszaladt az idő, mindez pedig két évvel ezelőtt a mozgóképes szentély bezárásához vezetett. A városközpont funkcióbővítő rehabilitációját célzó pályázat keretében lehetőség nyílt a moziépület felújítására, aminek befejeződése után az önkormányzat pályázatot írt ki a mozi üzemeltetésére.

Micsik Zoltán filmes szakember (Fotó: Gáspár Gábor)

A pályázatot végül Micsik Zoltán, a tapasztalt mozisnak számító fiatalember nyerte meg.
- Kisebb kitérőkkel tarkítva immár több mint tíz éve foglalkozom mozik működtetésével, beleszerettem ebbe a szakmába. Üzemeltetőre váró mozit kerestem, és több ismerősöm is a pápait ajánlotta nekem. Több szóba jöhető filmszínházat is felmértem, azonban egyértelműen a pápai Petőfi Moziban láttam a legtöbb fantáziát. Ez egy remek adottságokkal rendelkező, gyönyörűen felújított épület, ráadásul a város vezetése is egyértelművé tette, filmvetítéseket szeretnének benne tartani. Nem mellékesen pedig a lakosság is igényelte az újranyitást - nyilatkozta lapunknak Micsik Zoltán.

A Petőfi Mozi újdonsült üzemeltetője kérdésünkre kifejtette: kétségtelen tény, hogy manapság egymás után zárnak be a mozik az országban, és mint minden üzletnek, a pápai szerepvállalásának is lehetnek buktatói. Ugyanakkor kiemelte, a mozi sikeres üzemeltetéshez ismeretség, nagyon jó kapcsolatok, és magas fokú szakmaszeretet kell. Mint mondta, bízik magában, ugyanis birtokában van ezeknek a működőképességhez nélkülözhetetlen kritériumoknak.
- Emellett a mai piacon valódi kuriózumnak számít a pápai moziépület, talán elég csak az erkélyt említenem. Ezt a mozit kifejezetten filmszínháznak építették, és a varázslatos hangulata semmit sem kopott az évtizedek alatt. Az atmoszférája összehasonlíthatatlan az egy kaptafára készült számtalan multiplex személytelen világával. A pápaiak büszkék lehetnek erre a mozira - fogalmazott Micsik Zoltán.

A mozira igénye van a közönségnek (Fotó: Gáspár Gábor)

Hozzáfűzte, a kínálatuk azonban a multiplexekéhez hasonló lesz: a pápai moziban az országos premierrel egy időben játsszák majd a legújabb filmeket, sőt, adott esetben premier előtti vetítéseket is tartanak. Természetesen a 3D-s filmek sem hiányozhatnak a kínálatból, ezek műsorra tűzését a legmodernebb, digitális filmvetítési technika teszi lehetővé. Külön kiemelhető a speciális, csaknem 15 méteres, úgynevezett Silver Screen vászon, amit a világ bármely mozija megirigyelhetne. Ezenkívül az üzemeltető eddigi tapasztalatait is kamatoztatja, és további kisebb-nagyobb trükköket alkalmaz a minél jobb kép- és hanghatás érdekében. Ilyen például a hangelnyelő függönyök felhelyezése, vagy éppen a színpad elejének feketére festése.

- A büfé megfelelő kínálatáról sem feledkeztünk meg. A mozi kinyitásával a fejlesztések nem állnak meg, tervezzük még többek között ülésmagasítók felszerelését, és tévék elhelyezését az előtérben. Először nyilván stabilizálni kell a mozi működését, ezt követően pedig gondoskodhatunk a mozilátogatók további igényeiről - tekintett előre a mozi üzemeltetője.

 

 

Micsik Zoltántól megtudtuk, az art besorolású, úgynevezett művészfilmek vetítésétől sem idegenkednek, ezzel kapcsolatban is nyitottak a mozgóképek szerelmeseinek óhajaira. A fiatalember azonban megjegyezte, még a fővárosban sem életképes a művészfilmeket játszó mozik többsége. Egyébként iskolák már jelezték igényüket csoportos vetítésekre, a Pápán szolgáló külföldi katonák pedig angol nyelven szeretnének filmeket nézni. A Petőfi Mozi üzemeltetője hangsúlyozta, igyekszik minden kérésre megoldást találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!