Hírek

2013.03.17. 19:25

Egyedülálló könyvgyűjtemény

Veszprém - Értékes angol nyelvű irodalommal gyarapodott az Amerikai Kuckó könyvtári állománya. A Szabadság kiskönyvtár kötetei már kölcsönözhetőek.

Napló

A Pannon Egyetem Angol amerikai Intézete és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Amerikai Kuckója évek óta működik Veszprémben. Új könyvtárának megnyitása a Szabad Piac Alapítvánnyal és a Pannon Egyetem (PE) Gazdaságtudományi Karával (GTK) közös pályázatának köszönhető. Együttműködésük révén az állomány közel száz eredeti, háromszázezer forint összértékű angol nyelvű kötettel gyarapodott. A Szabadság kiskönyvtár (Liberty Corner) nevű gyűjteményben az egyéni szabadság filozófusai, szabadpiaci gondolkodók, amerikai történészek, közgazdászok művei kaptak helyet. Többek között Hayek, Smith, Mises és Tocqueville művei kölcsönözhetőek.

A Szabadság kiskönyvtár hivatalos megnyitóján balról jobbra: Szabó Lajos, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, Kész Zoltán, a Szabad Piac Alapítvány igazgatója és Szentgyörgyi Szilárd, az Angolamerikai Intézet igazgatója. Nemcsak a hallgatók, de mindenki számára hasznosak (Fotó: Penovác Károly)

A megnyitón Kész Zoltán, a Szabad Piac Alapítvány igazgatója hangsúlyozta, olyan műveket sikerült Magyarországra hozni, melyeket eddig sem angol, sem magyar nyelvű fordításban nem találhattunk meg. Szabó Lajos, a PE GTK dékánja kiemelte, a közgazdaság olyan terület, melynek legkiemelkedőbb műveit eredetiben kell olvasni. Hozzátette, a könyv érték, a tudás tára. Végül reményét fejezte ki, hogy az állomány a jövőben is szépen gyarapszik majd. Szentgyörgyi Szilárd, a PE Angol amerikai Intézet igazgatója elmondta, a most átadott könyvek nemcsak a hallgatók, de mindenki számára hasznosak lesznek, és biztos benne, hogy számos szakdolgozat alapjául szolgálnak majd.

A hazánkban egyedülálló gyűjteményből álló könyvtár megnyitását az Amerika-hét keretén belül tartották meg. A Pannon Egyetem Angol amerikai Intézete és a megyei könyvtár Amerikai Kuckója március 11-14-e között zajló programsorozata az amerikai kultúrát, történelmet és irodalmat népszerűsíti. Idén a Nazareth College (Rochester, N.Y. USA) oktatói és hallgatói, Fulbright-ösztöndíjas amerikai oktatók, a Pannon Egyetem Angol amerikai Intézetének oktatói és hallgatói, valamint a GTK hallgatói tartottak előadást az amerikai kultúra témáiban. A résztvevők irodalmi, történelmi, nyelvészeti, gazdaságtudományi, valamint zenével, filmekkel és általában a médiával kapcsolatos előadásokat hallhattak. A konferencián a több mint száz magyar érdeklődő mellett az amerikai intézmény öt oktatója és tizenhárom hallgatója is részt vett.

A Nazareth College és az Angol amerikai Intézet az Amerika-hét rendszeres megrendezése mellett közös amerikanisztika mesterszakot is akkreditáltatott az USA-ban, melyen már a Pannon Egyetem anglisztika alapszakán végzett hallgatók is tanulnak. Emellett a két intézmény együttműködik a tanárképzésben is: amerikai tanár szakos hallgatóknak biztosítanak lehetőséget a gyakorló tanítás magyarországi elvégzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!