Hírek

2013.03.11. 13:01

Eötvös Károlyra emlékeztek

Eötvös Károly sírjánál tartottak megemlékezést és koszorúzást az Alsóvárosi temetőben a politikus születésének 171. évfordulója alkalmából hétfőn.

Marton Attila

Szabóné Vörös Györgyi, a megyei könyvtár helytörténeti gyűjteményének vezetője felidézte, évek óta összegyűlnek március 11-én, hogy megemlékezzenek a polihisztorra, s ezeken az alkalmakon az Eötvös-család leszármazottjai is részt vesznek. Idén Koromné Kiss Gabriella emlékezett dédapjának testvérére.

A családban megmaradt az anyanyelv igényes használatára való törekvés, s ez jórészt Eötvös Károly érdeme, aki házassága révén vált veszprémivé, mondta az oldalági leszármazott, majd a politikus-író szokásairól megjegyezte, nem volt otthonülős típus: amikor nem a parlamentben vagy az ügyészségen volt, szívesen anekdotázott, kártyázott és pipázott kávéházban.

 

 

A rendezvényen a megyei könyvtár névadójának írásaiból olvasott fel részleteket Kanyár Erika, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának társelnöke. Az ünnepség zárásaként a családtagok, a megyei könyvtár, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és az irodalomtörténeti társaság megyei tagozatának képviselői, valamint Alsóörs polgármestere helyeztek el koszorúkat a sírnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!