Hírek

2013.03.23. 11:56

Fehér liliomokkal emlékeztek Bódi Mária Magdolnára

Litér - Bódi Mária Magdolnára, az 1945-ben vértanúhalált szenvedett munkáslányra emlékeztek a hívek sírjánál és imádkoztak mielőbbi boldoggá avatásáért.

Szabó Zsuzsanna

A megemlékezés szombaton a régi temetőnél, Bódi Mária Magdolna sírjánál kezdődött, ahol Szécsi Ferenc plébános köszöntötte a megjelenteket. A vértanú boldoggá avatásárért tartott közös ima után a jelenlévők az emlékezés virágait helyezték el a fiatalon elhunyt lány sírhelyénél. Az ének után fehér liliomok - a szüzességet, a tisztaságot és a lelki szeretet jelképező virág - sokasága borította nyughelyét.

A megemlékezők ez után Márfi Gyula veszprémi érsek, Seregély István, ny. egri érsek és Spányi Antal székesfehérvári püspök vezetésével a vértanúság helyszínére zarándokoltak, ahol megkoszorúzták a vértanú szobrát.  Az iskola udvarán tartott ünnepi szentmisét Spányi Antal pontifikálta.

- A keresztény ember emlékezik őseire. Nemcsak azért, hogy felidézzük az ő helytállásukat, hanem hogy az égi közbenjárásukat kérjük. Azért gyűltünk ma össze, hogy Bódi Mária Magdolna közbenjárását kérjük, segítsen bennünket, hogy mi is a szentek útját járhassuk, és hogy imádkozzunk, hogy ő mielőbb a magyar szentek és boldogok sorába lehessen - mondta.

 

Bódi Mária Magdolna (1921-1945) a fűzfőgyártelepi Nitrokémia munkásnőjeként dolgozott. Három műszakban végzett munkája mellett az egyházi élet aktív résztvevője volt. Húszévesen szüzességi fogadalmat tett. Szüleivel már Litéren lakott, amikor 1945-ben két fegyveres szovjet katona támadta meg az óvóhelyen őt és nőtársait. Magdi ellenállt, majd menekülni kezdett, ekkor a katona több lövéssel agyonlőtte. A történet szerint az első lövés után karjait az ég felé tárta és azt mondta: „Uram, Királyom! Végy magadhoz! - majd a rózsafüzért szorítva kezében meghalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!