Hírek

2013.03.13. 11:37

Nem jól indult az év térségünk turizmusában

Rosszul indult az év a megyénket érintő két régió turisztikai forgalmában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Győrffy Árpád

Mint a szerdán reggel nyilvánossá vált adatbázisból kideríthető, a közép-dunántúli régióban összesen 35 ezer vendégéjszakát regisztráltak januárban. A forgalom harmadát adó külföldi éjszakák száma egy százalékos javulást mutat a múlt év első hónapjához képest, a magyaroknál ugyanekkor 13,7 százalékos csökkenés figyelhető meg, miközben a teljes forgalom 9,7 százalékkal lett kisebb. 

A balatoni turisztikai régióban a teljes vendégkört nézve fentieknél kicsit jobban alakult a helyzet, a 122 ezer vendégéjszaka "csak" 4,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A külföldiek 50 ezer éjszakás forgalma 3,1 százalékos, a magyarok által eltöltött 72 ezer éjszaka pedig 5,2 százalékos visszaesést jelez a múlt év hasonló időszakához képest.

Károly Tamás a külföldi forgalomban további csökkenésre számít (Fotó: Győrffy Árpád)

Károly Tamás, a Club Tihany üdülőfalú igazgatója úgy véli, hogy a térségünk éves forgalmában nem túl nagy jelentőségű januári adatok változásai önmagukban még nem sokat mutatnak meg az idén várható forgalomból. A piaci trendeket figyelve a belföldi forgalomnál abban bízik, hogy az idén is hozni fogjuk a tavalyi eredményt. A külföldiek esetében azonban a forgalom további visszaesésével számol.

- A hagyományos küldőpiacainkon, Németországban, Hollandiában, Dániában csökkenés tapasztalható a Magyarország és azon belül a Balaton iránt való érdeklődésben, ami várhatóan további kisebb visszaesést hoz majd a forgalomban. Igaz, ezzel párhuzamosan emelkedik a lengyel, cseh, szlovák és orosz forgalom, de ez nem tudja ellensúlyozni a nyugat-európai csökkenést - mondta Károly Tamás.

Címkék#turizmus
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!