Hírek

2013.03.13. 17:46

Szentgálon a helyzet változatlan

A 2880 lakosú Szentgál sem jobb, sem rosszabb helyzetbe nem került az önkormányzati feladatkörök és finanszírozás átalakításával, gyakorlatilag pont annyira kilátástalan a jövő számukra, mint eddig volt.

Győrffy Árpád

A fentiekben lehetne röviden összegezni, amit Istvánfalvi Sándor polgármestertől hallottunk. Mint elmondta, továbbra is önállóan működtetik a hivatalukat, amiben a jegyzővel együtt hét köztisztviselő dolgozik, ahogy korábban is. Feladata többre is lenne, a központi normatíva is nyolcat ismer el, de ennyire telik.

Saját óvodájuk van, a négy csoport két épületben fér el. Az igazi nagy változás az volt számukra, hogy az évfolyamok többségében párhuzamos osztályokkal működő általános iskolájuk állami fenntartásba került. A korábban 360 milliós költségvetésük jórészt ezért csökkent 220 millió forintra.

 

Istvánfalvi Sándor szerint a fejlesztések helyett feléljük a jövőt ((Fotó: Győrffy Árpád)


- A feladatok és a források ismeretében azt mondhatom, hogy összességében a jelenlegi költségvetésünk sem rózsásabb annál, mint amikor az iskola itt volt nálunk. Az elmúlt évi gazdasági helyzetünk katasztrofális volt, ami elsősorban a csökkenő iparűzési adó befizetéseknek köszönhető. Hitelt nem vettünk fel, de gyakorlatilag az összes létező tartalékunkat feléltük, ezért az idei évet is tartalék nélkül tudtuk csak indítani. Ha valami nem tervezett kiadásra lenne szükség, akkor nem lesz hová nyúlnunk. Az első ilyen helyzet már elő is állt, a számlavezető bankunk ötszázezer forinttal akarja emelni a szolgáltatás díját. Valahogy megoldjuk.

A polgármester szerint talán az energiafelhasználásnál lehetne spórolni, ha gázfűtés helyett át tudnának állni a faaprítékra. Ezzel munkahelyek is létesülhetnének. Azt nem tartaná elfogadhatónak, hogy tovább csökkentsék a kulturális feladatokra, közösségi célokra, civil szervezetekre fordított támogatást. Istvánfalvi Sándor szerint alapvető gond, hogy fejlesztések helyett feléljük a jövőt. A szolgáltatások úgy-ahogy működnek, de nincs pénz például utakra.

Veszélybe kerülhet az önkormányzatok ma még jól működő vállalata, a Bakonykarszt is, ha tíz százalékkal csökkentenie kell a díjakat. Nincs tartalék erre sem a cégnél, sem az önkormányzatoknál. A kieső bevétel hiányozni fog a karbantartásból, a rekonstrukciókból. Végső soron a lakosság issza meg díjcsökkentés levét, mert nem kap majd megfelelő szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!