Hírek

2013.03.28. 17:23

Orvosper a veszprémi a bíróság előtt

Csütörtökön a Veszprémi Városi Bíróságon elkezdődött dr. R., a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház volt aneszteziológus főorvosa elleni büntetőper, maradandó fogyatékosságot okozó, foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Gombás Gabriella

A sértett, A. Éva, 2010. szeptemberében nőgyógyászati műtét miatt került a kórházban, 13-án megműtötték, ám a sebészeti beavatkozás során oxigénhiányos állapotba került, és súlyos agykárosodást szenvedett. A vádirat szerint a műtét előtt dr. R. főorvos-asszony a szokásos protokoll szerint ellátta beteget, beadta a gyógyszereket, oxigénnel átlélegeztette majd intubálta, és a lélegeztető gépre kapcsolta a páciensét.

Fotó: Orosz Péter

A felsorolt műveletek során megszólalt a mobiltelefonja, amit ő kinyomott, majd - miután ellenőrizte a légutak átjárhatóságát és a műszereken látható és általa megnyugtatónak vélt mutatókat - kiment telefonálni. Asszisztense - akit csütörtökön tanúként meghallgatott a bíróság - alig két perc múlva a monitoron észlelte, hogy vészesen csökkent a beteg oxigénellátása, a szakma szabályainak megfelelően lekapcsolta a gépről és kézzel, oxigénnel lélegeztetni kezdte.

A műtős fiú kiszaladt a főorvos-asszonyért, aki azonnal visszajött a műtőbe és elrendelte az lélegeztető gép cseréjét, mert úgy vélte, hogy meghibásodott, eközben kézzel lélegeztette a beteget, majd dr. Sz. aneszteziológus főorvos segítségét kérte, aki pillanatok alatt megérkezett. Gyors rutinellenőrzést végzett és tanúvallomása során elmondta, kolléganője nem észlelte, hogy a tubust nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette be.Dr. Sz. újraintubálta a beteget, majd sürgető (életmentő) utasítására a sebészek befejezték a műtétet. A vádirat ismertetése után a bíróság meghallgatta a vádlottat, majd tanúként a sebészeti beavatkozás résztvevőit, a szakasszisztenseket, a műtőssegédet, a műtétet végző két nőgyógyász főorvost és Sz. altatóorvost. Minden részletre kiterjedő, aprólékos és alapos munka vár a bíróságra és az igazságügyi szakértőkre, akiknek feladatul jutott, hogy választ adjanak arra a kérdésre, milyen sorendben és hogyan történtek azok az események, amelyek A. Éva mintegy húsz percig tartó részlegesen oxigénhiányos állapotához vezettek, s aminek következtében maradandó agykárosodást szenvedett. 


A cikk előzményeiről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!