Hírek

2013.03.11. 19:23

Hagyományos a solymászat

Másodszor hívták előadónak a Mozaik Érdekvédelmi Egyesület tagjai Győrffy-Villám Andrást abban a sorozatukban, amelynek keretében a magyarokra jellemző tevékenységeket keresik.

Varga Ibolya

Korábban a huszárság volt a téma. Győrffy-Villám András hagyományőrző huszár dandártábornokot igen sokan ismerik. Eredetileg agrármérnök, lótenyésztéssel, lósporttal, solymászattal és hadtörténettel is foglalkozik. Most az előadására meghívta Maróti Béla mestersolymászt, aki vadászként, ebtenyésztőként és kutyakiképzőként is tevékenykedik. Győrffy-Villám András elmondta, hogy a solymászat legalább ötezer éves, nem is annyira vadászat, mint inkább szenvedély. Adatok vannak arra, hogy a magyarok már kitűnően vadásztak a gyönyörű madárral a honfoglalást megelőzően. Mai hazánkban főleg a főurak szórakozása volt, de minden néprétegben akadtak hívei.

 

Ez kitűnik abból is, hogy a sólymok fészkelőhelyeit évszázadok óta védik Magyarországon. Az egyházi személyiségeknek zsinaton tiltották meg, hogy solymászkodjanak, mert úgy látták, hogy ez a szenvedély elrabolja a figyelmüket az egyházban végzett munkájuktól és a hívektől. A magyaroknak ősi szent állatuk a turul. Volt egy időszak, amikor nem tudták, hogy pontosan milyen madárról van szó. A leginkább megalapozott vélemény szerint a kerecsen keleti, erőteljesebb fajtája. A régebbi turulszobrok inkább sashoz hasonlítanak. Ennek az az oka, hogy megalkotásukkor Herman Ottó véleményét kérték, aki a sashoz hasonlatosnak látta. A sólyom és az ember kapcsolata nagyon erős. Napjainkra a hagyományőrzők újra rendszeresen tartanak solymászbemutatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!