Hírek

2013.04.23. 09:53

Beindult a nagyüzemi kátyúzás a Veszprém megyei utakon

A Veszprém megyei országos közúthálózaton jelenleg a télre kihelyezett hófogó rácsok leszedése, a síkosságmentesítés során kiszórt zúzalékok letakarítása, valamint a tél során keletkezett burkolathibák megszüntetése zajlik.

Tremmer Tamás

A 2012-2013-as téli időszak a fagyás-olvadási ciklusok gyakori váltakozása és a jelentős mennyiségű csapadék nagy károkat okozott a Veszprém megyei közúthálózaton is. Az elhúzódó téli időjárás miatt a szokásoshoz képest csak több mint három hét csúszással tudták megkezdeni  a burkolatromlások helyreállítását, a kátyúk megszüntetését, tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs főosztálya.

 

Április eleje óta veszprémi, tapolcai, ajkai és pápai üzemmérnökség nagy erőkkel dolgozik a kátyúzási munkákon annak érdekében, hogy mielőbb közlekedhető állapotokat teremtsünk az utakon. Az utak forgalmi besorolása és jellege alapján elsődlegesen a főúthálózaton, majd azt követően az alsóbbrendű összekötő utakon, végül a zsáktelepülésekre vezető bekötőutakon végzik el a szükséges kátyúzási munkákat. Először a forgalomra veszélyes ütőkátyúkat, süllyedéseket számolják fel, majd ezt követi a kisebb mélységű hibák kijavítása aszfaltkeverékkel, a burkolatok hézagainak a kiöntése és úgynevezett szórásos technológia alkalmazása célgépekkel. Jelenleg több szakaszon folyik a 8-as főút javítása, amellyel előreláthatólag napokon belül végeznek.

 

A kedvező időjárás és az aszfaltkeverő telepek újbóli üzembe állása lehetővé teszi a burkolathibák mielőbbi kijavítását, ehhez a mai napig veszprémi üzemmérnökségeink 171 tonna meleg aszfaltkeveréket, az év első hónapjaiban pedig 500 tonna hideg aszfaltkeveréket használtak fel. 2013-ban egyébként összesen 5120 tonna aszfalt beépítését tervezik a kátyúzási munkák elvégzésére, mintegy 419 millió forint értékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!