Hírek

2013.04.14. 13:35

Gyöngybuli - Tizennégy év, sokmillió gyöngy, flitter, gombostű

Gyarmat - Idén tizenkét órás gyöngybulit rendeztek a település iskolájában. Hagyomány, hogy a gyöngyözés, flitterezés egy központi téma körül zajlik: szombaton a fürge kezek a turisztika jegyében készítették különleges alkotásaikat.

Nagy Imre

Tata címere, a győri borbarátok logója, a Cseri pincészet boroscímkéje, a Futura pocok, gyöngyvirágos borosüvegek és egy ötforintos (hiszen pénz mindenhez kell): ezek készítése volt a félnapos összejövetel célja. Két tatai kislány már ötödik alkalommal vett részt a rendezvényen, de a helyiek mellett érkeztek diákok Takácsiból, Gecséről is.

Kovács Anna és Csik Petra egy ötforintost készítettek el flitterből (Fotó: Nagy Imre)

Mint azt Hollenczerné Balogh Ilona tanárnő, az esemény főszervezője elmondta, a résztvevő negyvennyolc gyermek közt számos olyan is akad, aki szinte a kezdetektől rendszeresen részt vesz a gyöngybulikon. Ha ezeket órára pontosan összeadnánk, éppen háromszáztizenkettő jönne ki, azaz a gyarmatiak az elmúlt évek alatt pontosan tizenhárom kerek napon át gyöngyöztek, flittereztek. Nem csoda, ha rendelkeznek egy bejegyzett Guiness-rekorddal is. Azt pedig már össze sem lehet számolni, hány gyöngyöt, flittert, gombostűt használtak el közben, ezek együttes száma milliós nagyságrendű.

Szombaton öt középiskolás, tizenhárom hetedikes, harminc kicsi készítette a szebbnél szebb, a szemnek rendkívül tetszetős díszeket. Egyikük a levélfűző versenyen húsz perc alatt huszonkét levelet készített, tehát több mint kettőszázhúsz gyöngyöt fűzött fel a megadott időn belül. A munkába a szülők is besegítettek: elődolgoztak a gyerekek számára, illetve gondoskodtak a tízórairól, ebédről és vacsoráról is, amit a „munkások” a pihenő időben fogyaszthattak el. A hangulat a szokott módon kiváló volt, este pedig fáradtan, de elégedetten dőlhettek hátra a kis kézművesek: a tervezettek közül mindent elkészítettek.

Nem mindennapi rekord gyöngyös rekord

A gyarmati diákok és pedagógusok 2005-ben úgy döntöttek, teljesítményük megérdemel egy rekordkísérletet. Hatvanegy tanuló részvételével két egész napig fűzték a gyöngyöt, bökték a flittert, és eredményükkel bekerültek a magyarországi „LEG”-ek közé. Ezt több éven keresztül megismételték, elkészült 165 virággal és ugyanennyi levéllel az óriás fa, majd a „pillangófal”, és 2009-ben 138 tanuló részvételével egy hat négyzetméteres mozaik kép, amivel - a hitelesítést követően - már Londonban is arattak a gyarmatiak. Ezt a kapott diploma is bizonyítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!