Hírek

2013.04.13. 08:41

Közel 600 millió forintból fejlesztik a Tési-dombi lakótelepet

Várpalota - A szociális városrehabilitáció keretében közel 600 millió forintból újul meg őszre a Tési-dombi városrész. Új parkolókat, játszótereket, parkot és díszteret építenek, valamint felújítanak kilenc társasházat is.

Szabó Péter Dániel

Várpalota fejlődése szempontjából is mérföldkőnek tekinthető beruházás alapkövét ünnepélyes keretek között márciusban tette le Talabér Márta polgármester, ám azóta több olvasónk is jelezte, hogy részletesen olvasna a városrész EU-s forrásból megvalósuló fejlesztéséről. Felkerestük hát kérdéseinkkel az 598,5 millió forintos összköltségvetéssel megvalósuló program projektmenedzserét, Csöngető Petrát, valamint Kotzó Szabolcs műszaki menedzsert, hogy adjanak tájékoztatást a már zajló beruházásról.

- A 472,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt két részre bontható. Az összeg egyrészt magában foglalja kilenc Tési-dombi társasház energiahatékonyságot javító hőszigetelését, a lépcsőházak nyílászáró cseréjét, valamint tető-felújítási munkálatait. Közösségi parkot is kialakítunk a Bátorkő és a Bakony utcai társasházak által határolt területen, ahol egy 41 férőhelyes parkoló is helyet kap. A területet parkosítjuk, közvilágítással látjuk el, padokat és kerékpártárolót helyezünk ki, valamint az itt élők által kitaposott útvonalakon térkövezett járdákat alakítunk ki. Reményeink szerint több generáció igényeit is kiszolgálja majd az új játszótér, ahol a speciális hinta, kombinált mászóka, akadálypálya és egyéb játékok mellett szabadtéri fitneszeszközök is helyet kapnak, amelyeket természetesen bárki térítésmentesen használhat - mondja Kotzó Szabolcs, majd kérdésünkre hozzáteszi, a jelenleg a területen található játszótér gazdaságosan nem felújítható, ráadásul a szakértői vélemény szerint balesetveszélyes, ezért kerülnek a helyére modern és biztonságos játékelemek. A műszaki menedzsertől megtudtuk, ezen kívül egyébként még egy játszóteret is kialakítanak a Tési-dombon, a Május 1. utcai társasházak mögötti részre a terület rendezését követően többek között hintát, csúszdát és mászókát helyeznek ki a szakemberek.

A Bátorkő és a Bakony utcai társasházak által határolt területen egy 41 férőhelyes parkoló is helyet kap. A markológépben Bálint Imre dolgozik, jobbra pedig Rapoli Ernő. Fotó: Szabó Péter Dániel

Lesznek további parkolók is. A Rákóczi és a Bátorkő utca között 75 autót lehet majd elhelyezni, míg a Kastélydomb utcánál 41 férőhelyes parkoló kivitelezése zajlik. Utóbbira egy forgalmi változás miatt is szükség van. A jelenleg egyirányú utcában ugyanis kétirányúsítják a forgalmat, ezáltal azonban az út mentén megszűnik a parkolási lehetőség is. A járdákat a Rutsek és a Waldstein utcában újítják fel, tájékoztatott Csöngető Petra projektmenedzser, aki kérdésünkre az egykori Béke étterem megújulásáról is beszélt.

- Már itt is zajlanak a munkálatok. Előadótermet alakítunk ki, emellett a helyi polgárőrség új központja és a térfigyelő kamerarendszer diszpécserközpontja is itt lesz majd.

Fontos megjegyezni, teszi hozzá Kotzó Szabolcs, hogy a Béke étteremnek is helyet adó társasház korábban kilépett a projektből, ezért ott - annak ellenére, hogy az alsó szinten tartó éttermi rész megújul és díszteret alakítanak ki az épület előtt - nem lesz homlokzat felújítás, hőszigetelés, valamint nyílászáró- és tetőcsere sem.

Kilenc Tési-dombi társasház hőszigetelése, homlokzat-, valamint tetőfelújítása valósul meg a programban. Fotó: Szabó Péter Dániel

A beruházások mellett fontos a helyi közösséget építő, úgynevezett beavatkozás-csomag is, hangsúlyozta Csöngető Petra projektmenedzser. Ennek gyakorlati célja például a Tési-dombon élők képzettségének fejlesztése. A program részeként ingyenes oktatásokon vehetnek részt a helyiek, akik májustól többek között biztonsági őrnek, burkolónak, élelmiszer- és vegyi áru eladónak, hegesztőnek, targoncavezetőnek és pénzügyi-számviteli ügyintézőnek is tanulhatnak. A programcsomag emellett magában foglalja a már megvalósult környezettudatossági kampányt, valamint a Szindbád Nonprofit Kft. és a Várpalotai Rendőrkapitányság közreműködésével megszervezett rendezvényeket és közösségi programokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!