Hírek

2013.04.11. 10:52

Médiapiac konferencia - Megszűnik az analóg műsorszórás

Tapolca - A digitális átállás hatásairól, a televíziós piacról Piller András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a Médiapiac konferencián csütörtökön a Hotel Pelionban.

Szijártó János

Amint az elhangzott, a technikai, technológiai átállás már itt áll a küszöbön. Az analóg műsorszórás lekapcsolása két lépcsőben történik meg. A tervezett menetrend szerin július 31-ével az öt legnagyobb adó szünteti meg a műsorszórást, míg a többiek október végén. Úgy tűnik, műszaki akadályok nincsenek és nem is várhatók az egyébként évek óta tervezett átállásban. Ami nagy kihívás az átállásnál - hangsúlyozta Piller András -, a televíziókészülékek felkészítése a digitális vételre. Hazánkban nagyjából egymillió háztartás érintett, ebből 870-950 ezer analóg földfelszíni háztartás és 120 ezer az intézményi felhasználó. Alkalmassá kell tenni a készülékeket a digitális vételre, így ebbe az irányba is fontos lépéseket kellett tenni, hogy lehetőleg senki ne maradjon tévé nélkül.

Arról is beszélt a vezérigazgató, hogy a digitális szolgáltatások aránya folyamatosan nő a világban, ezzel együtt hazánkban is, ahol egyébként jellemzően magas a "TV-fogyasztási" idő. A tévés tartalmaknál továbbra is jellemzően a lineáris tévézés dominál. Ahol az élő adás ereje lényeges szempont, és az aktivitást nem igénylő háttértévézés is markánsan jelen van. Azonban az úgynevezett on-demand (bármikor nézhető) típusú tartalomfogyasztás is egyre nagyobb teret nyer.

A negatívumokról is szó esett. Itt egyebek között a gazdasági környezetről, az erősödő árérzékenységről, a korlátozott magyar piacméretről és a szinkronizált tartalmak iránti folyamatos igényről szólt Piller András, valamint boncolgatta azt a technológiai problémát is, amit az erősen növekedő internetforgalom kiválthat a mostani technológiai háttér szempontjából. Az adatforgalom mennyiségének drasztikus emelkedése a szolgáltatókat előbb-utóbb fejlesztésre, technológiai váltásra kényszeríti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!