Hírek

2013.05.08. 19:26

Bölcsek kavicsai

A hagyomány szerint egy kórházi és egy háziorvos kapta a Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban a Csillag József-díjat: dr. Benke Attila és dr. Geiszt Jakab.

Varga Domokos Péter

Az elismeréseket a hajdani főorvosról elnevezett Csillag-teremben adták át. Az ünnepséget dr. Vándorfi Győző, a Csillag József emlékének ápolására létrehozott Forum Medicorum Vespremiensium egyik alapítója vezette be, ennek keretében virágcsokorral üdvözölte a Csillag doktor jelen lévő özvegyét, Demel Esztert. Szintén a korábbi évek forgatókönyve szerint egy előadást hallgathattak meg először a résztvevők. Dr. Szabados György A bölcsek kavicsai címmel mondta el eszmefuttatását a gyógyítás lehetőségeiről.

Az intenzív osztály vezetőjének irónikus története jól illeszkedett Csillag doktor személyiségéhez, aki a megszokott utakat, a merev tudást elvetve mindig új utakat keresett. A történet szerint bevezettek két gyógyszert, melyeket először a gyártók és a szakma is csodaszernek kiáltott ki, majd évtized múltán kiderült, gyakorlatilag hatástalanok. Viszont a bevezetésükhöz társult előírások és terápiás gyakorlat olyan eredményeket hozott, melyek a gyógyszerek nélkül is hatásosnak bizonyultak. Azaz bölcsek köve jelen van akkor is, ha a hangzatos felszín alatt kell megtalálnunk.

Dr. Geiszt Jakab háziorvos és dr. Benke Attila belgyógyász főorvos kapta idén a Csillag József-díjat. Az elismerésre a megyei kórház dolgozói, a háziorvoslásban tevékenykedők is tehettek javaslatot (Fotó: Orosz Péter)

 

Az eseményen kerítettek sort arra, hogy a Connector Táncfesztivál szervezője, Rompos Bernadett átadjon az épülő onkológiai központnak 100 ezer forint adományt. Vándorfi doktor ismertette a Csillag-díj odaítélésének kritériumait: egy olyan kórházi szakorvos és egy olyan háziorvos kapja, aki a "frontvonalban", a közvetlen betegellátásban dolgozik. Szeretnének ezzel hozzájárulni az orvoslás megbecsülésének helyreállításához. A díjra a kórház dolgozói, közösségei, a háziorvosok, a betegek és a betegszervezetek tehettek javaslatot. 

A díjat a Forum Medicorum Vespremiensium szakmai vezető testületének tagjai és dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója adta át dr. Benke Attila belgyógyász főorvosnak és dr. Geiszt Jakab háziorvosnak.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!