Hírek

2013.05.24. 18:29

Dalí a Thuri-várban

A világhírű katalán-spanyol festőművész, Salvador Dalí litográfiáiból és rézkarcaiból nyílt rangos képzőművészeti kiállítás pénteken a Thuri-várban.

Szabó Péter Dániel

A helyi Tinódi Kamarakórus zenés nyitányát követően elsőként Talabér Márta polgármester méltatta a vár Márvány-termében nyílt kiállítást, amelynek ünnepélyes megnyitójára sokan kíváncsiak voltak.

 

Salvador Dalí tisztában volt saját zsenialitásával, hangsúlyozta a megnyitón Csikós-Nagy Zsuzsa műgyűjtő (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Salvador Dalí a modern művészet sajátos személyisége volt. Csodabogárnak tartották, aki imádta a körülötte lévő permanens felhajtást. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. Épp ezért örömteli, hogy Csikós-Nagy Zsuzsa jóvoltából 24 művét tekinthetjük meg; a széles körben ismert Don Qujiote című alkotás mellett egyedülálló rézkarcok, litográfiák láthatóak a Thuri-vár falain - mondta el köszöntőjében Talabér Márta polgármester, aki külön köszönetet mondott a tárlat kurátorának, Sárváriné Rieder Zsuzsannának is.



Imponálóan magabiztos volt, s tisztában volt vele, hogy zseniális, mondta el szakmai ismertetőjében Csikós-Nagy Zsuzsa New Yorkban élő képzőművész és műgyűjtő, aki a Dalí-alkotásokat kölcsönözte a kiállításra. Elhangzott, a Várpalotán szeptember 8-ig látható alkotások között a Dante Isteni színjátékához, valamint Lewis Caroll: Alice csodaországban című meséjéhez készült rendhagyó illusztrációk is szerepelnek, amelyek a világirodalmi szövegek Dalí-féle újraértelmezései is egyben.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!