Hírek

2013.05.17. 10:13

Hallgattassék meg a másik fél is!

Magyarpolány polgármestere, Polt Rita nyílt levele.

Tisztelt Lakók!

A Polányi Passió idei előadásainak elmaradásáért a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, mint a Passió szervezője Magyarpolány Község Önkormányzatát teszi felelőssé. Ezzel az írással szeretném az Önkormányzat álláspontját megismertetni Önökkel. Magyarpolányban 1993-ban rendezték meg először Krisztus szenvedéstörténetét.

A 2001-ig előadott Passiókat alkalmi színtársulatok játszották. Önkormányzatunknál a 2000. év könyvelési tételei között összességében közel 4 millió forint költség elszámolását látjuk, amely kifejezetten az adott évi Passió megrendezéséhez köthető. (Ezen könyvelt tételek között látható az is, hogy a 2000. évi Europassió találkozón való részvétel költségeit is az Önkormányzat finanszírozta.)

A Polányi Passió (Tömöry Péter író-rendező alkotása) próbái 2000 decemberében kezdődtek. 2001. május 27-től június 4-ig zajlottak a Magyarpolányi Pünkösdi Művészeti Fesztivál programjai, melynek alapja a Polányi Passió bemutatása és az Europassió Egyesület találkozója volt. A rendezvénysorozat teljes költsége 9,8 millió forint volt, melyből 4,5 millió forintot az Önkormányzat, illetve a Magyarpolányért, Nemzeti Örökségünkért Alapítvány finanszírozott, 5,3 millió forinttal pedig a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet járult hozzá.

A Polányi Passió létrejöttét az Önkormányzat egyrészt pályázati forrásokból, a jegybevételből, másrészt saját költségvetéséből segítette. A magyarpolányi képviselő-testület 2001. szeptember 26-án tartott nyilvános ülésének előterjesztése tartalmazza, hogy megalakulóban van a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, melynek az lesz az elsődleges feladata, hogy a falu hírnevéhez nagyban hozzájáruló esemény szervezését, életben tartását felvállalja. 2001. november 21-én tartott Gazdasági és Pénzügyi Bizottság ülésén Sebe István, akkori polgármester tájékoztatta a bizottságot, hogy megalakult a Passió Egyesület, mely cégbíróságon bejegyzett önálló jogi személy, és ez az Egyesület fokozatosan átveszi a Passió szervezésével kapcsolatos feladatokat az Önkormányzattól.

A Polányi Passió még 2002-ben és 2003-ban is az Önkormányzat szervezésében valósult meg, hiszen egyértelműen látható a könyvelésből, hogy az előadások jegybevétele az Önkormányzathoz folyt be, illetve az előadásokkal kapcsolatos kiadások is könyvelésre kerültek. Ezen kívül több olyan pályázatot is találtunk ezekben az években, amelyeket a Passió megrendezése kapcsán az Önkormányzat nyújtott be különböző helyekre.

2004 és 2006 között Passióval kapcsolatos jegybevételt már nem találtunk, de az látható, hogy az Önkormányzat minden évben támogatást hagyott jóvá a Passió Egyesület részére. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha 2004-től végérvényesen átkerült a szervezés és lebonyolítás a Passió Egyesülethez, ő szedi a bevételeket, támogatást utal át részére az Önkormányzat, akkor hogyan találhatunk ezekben az években az „Egyéb különféle dologi kiadások” között Passióval kapcsolatos költségeket (hirdetés, rendezői díj, hangtechnika díja, áramszolgáltatás, bérleti díj, stb.) több millió forint értékben.

Úgy vélem az előbbi leírás egyértelműen bizonyítja, hogy nem fedi a valóságot az a megállapítás Sebe István Önöknek küldött levelében, mely szerint a Passió Egyesület 2001 óta saját szervezésben, saját kockázatára vállalta az eddigi játékok létrehozását. Az Egyesület az első Polányi Passió bemutatásakor ugyanis még nem is létezett, majd az ezt követő években fokozatosan került át a szervezés az Egyesülethez úgy, hogy azt jelentős anyagi támogatással és költségátvállalással segítette az Önkormányzat. 2006. októberében a falu jelentős többsége úgy döntött, hogy a települést a továbbiakban ne Sebe István vezesse polgármesterként. Ha valakinek ismernie kell a község akkori súlyos anyagi helyzetét, az a Passió Egyesület jelenlegi vezetője.

Az átvételkor a település 75,8 millió forintos adósság- és hitelállománnyal rendelkezett, úgy, hogy az iskola társulás létrehozása miatt még 18 millió forintos államkincstári inkasszó volt a folyószámlán. Ennek következtében 2006. decemberéig egyetlen forint bevételhez sem jutottunk, hiszen az Államkincstár mindaddig nem utalt normatív támogatást a falu részére, ameddig az előbb említett tartozás mértékét el nem érte a visszatartott állami finanszírozás. Közben persze a számlák érkeztek, tovább gyarapítva az Önkormányzat kifizetetlen tartozásának összegét.

Az ezt követő években a nehéz anyagi körülmények miatt érthető, hogy nem tudtuk támogatni a Passió megrendezését, hiszen még az is problémát jelentett, hogy a dolgozóknak béreket fizessünk, vagy akár a közvilágítással kapcsolatos számlákat kiegyenlítsük. Sokan megfogalmazták azon véleményüket, mely szerint a volt polgármester, a jelenlegi egyesületi elnök iránt érzett gyűlöletem, illetve félelmem vezetett az idei évben ahhoz, hogy elmarad a Passió.

Bennem egyetlen érzés alakult ki Sebe István irányába, ez pedig a bizalmatlanság. Mindazok alapján, amilyen állapotban átvettem 2006-ban a település vezetését, mindazok alapján, amiket az átvétel után az Önkormányzatnál tapasztaltam és azért, amiért soha, semmilyen segítséget nem nyújtott a folyó ügyek átadásában. Ha valakinek kicsit is fontos annak a településnek a sorsa, amelyet évekig vezetett és irányított, akkor félre kell tenni a személyes érzéseket, csalódásokat és a település érdekében segítenie kell. Én legalábbis így tennék bármilyen körülmények között.

A lakóknak küldött levél megállapítja, hogy 2006-tól a mai napig az Önkormányzat átadott pénzzel (támogatással) nem segítette a rendezvény sikeres megtartását. Ezúton szeretném jelezni, hogy 2006-tól az Egyesület az Önkormányzathoz soha, egyetlen egyszer sem fordult támogatási kérelemmel.

Csabai Tibor, az Egyesület akkori elnöke négy alkalommal azzal a kéréssel kereste meg a képviselő-testületet, hogy kamatmentes kölcsönnel segítsük átmeneti fizetési nehézségeik áthidalását. A testület mind a négy esetben ennek a kérésnek eleget tett: 1. 150.000 forint (2008. április 10. – 2008. június 25.) 2. 144.000 forint (2008. június 23. – a kölcsön visszafizetési határideje 2008. szeptember 20. lett volna, de ezt az összeget az Egyesület többszöri felszólítás ellenére sem fizette vissza az Önkormányzatnak, ezért a megállapodás értelmében a 2012-es Passió jegybevételéből ezt az összeget visszatartottuk.) 3. 500.000 forint (2009. április 15. – 2009. július 15.) 4. 300.000 forint (2010. május 10. – 2010. október 22.) 2008-ban, amikor már anyagilag is lehetett látni a sok-sok intézkedés, átszervezés, valamint takarékosság eredményét, az Önkormányzat úgy döntött, hogy négy másik településsel együtt pályázatot ad be „Ora et Labora” címmel.

A település először kizárólag a Kálvária lépcsőinek felújítására kívánt pályázatot benyújtani, a Passió Egyesület viszont jelezte, hogy szeretne ő is részt venni a pályázatban, melynek keretén belül a Passió megrendezéséhez szükséges eszközöket szeretné beszerezni. A pályázat beadása előtti egyeztetéseken a többi település polgármestere egyértelműen jelezte, hogy nem szeretné a pályázók sora között tudni a Passió Egyesületet, kizárólag akkor látják egyértelműen biztosítottnak a pályázat beadását, lebonyolítását, finanszírozását, utánkövetését, amennyiben a Passióhoz szükséges eszközök vonatkozásában is Magyarpolány Önkormányzata nyújtja be a pályázatot.

Az akkori képviselő-testület túllépve korábbi sérelmeken, ellenérzéseken, igaz hosszas vita és egyeztetés után úgy határozott, hogy az eszközök kapcsán is vállalja a pályázat benyújtását, valamint az önrész megfizetését. Magyarpolány 2010-ben ezen pályázat keretében megvásárolt egy 408 fős nézőteret 13,37 millió forint értékben, beszerezte a Passióhoz szükséges fény- és hangtechnikát 8,5 millió forint értékben, valamint felújítatta a Kálvária összes lépcsőjét és stációját.

A Passióhoz szükséges eszközök kapcsán az Önkormányzat pályázati önrészként 3,7 millió forintot fizetett ki. Ezek az eszközök természetesen a pályázó település tulajdonába kerültek. 2010. május 15-én állította fel a templomtéren a szállító cég a nézőteret, valamint ugyanebben az időszakban érkeztek meg a fény- és hangtechnikai eszközök is. Lehetetlen lett volna ebben az évben használati feltételekről egyeztetni a Passió Egyesülettel, hiszen minden eszköz műszaki átadás-átvétel keretében előadásra készen állt a templomtéren.

Azt kértem Csabai Tibortól, az Egyesület akkori elnökétől, hogy a Passió megrendezését követően küldjön egy beszámolót az Önkormányzat részére, mely tartalmazza a nézőszámot, a bevételt és bemutatja a Passió megrendezésével kapcsolatos kiadásokat. Csabai Tibor ennek a kérésnek 2010. szeptember 13-án eleget tett. 2010-ben még javában zajlottak az alsó iskola felújításának munkálatai, épült a játszóterünk, közbeszereztettük az iskolabuszt és intéztük vásárlását, már készültek az új lépcsők a Kálvárián.

Mindemellett a Passióhoz szükséges eszközök közbeszerzése, beszerzése, pályázati dokumentálása hosszú hónapok rengeteg munkaóráját jelentette számomra. Nem szokásom a sok munka miatt panaszkodni, egyszerűen csak annyit szerettem volna ezzel kifejezni, hogy jólesett volna a Passió Egyesület részéről egy köszönöm, esetleg egy tiszteletjegy, hogy próbáljam ki, milyen az új lelátóról szemlélni és csodálni az előadást. (Mint ahogy sok éven keresztül megtettem, vettem jegyet és kipróbáltam.)

Jólesett volna, ha Magyarpolány Község Önkormányzata a „10 éves a Polányi Passió” kiadványban a „Segítők” között felsorolt magánszemélyek, valamint a Glóbusz Vendéglő és a Tarka Kakas Vendéglő mellett feltüntetésre került volna. Amikor a 10 éves Passió kapcsán az egyik előadás végén rövid megemlékezés keretében többen felszólaltak a szervezők, rendezők, szereplők közül, egyetlen személy volt, aki fontosnak tartotta, hogy név szerint is megköszönje az új nézőteret, az eszközöket, a megújult Kálváriát. Nemcsak nekem, hanem a testület többi tagjának is. Ezt az embert úgy hívják, Keresztes János. 2011-ben látván az Egyesület nehéz anyagi helyzetét, valamint a pályázatból adódó 5 éves utánkövetési kötelezettség teljesítése érdekében az Önkormányzat úgy határozott, hogy együttműködést ajánl az Egyesület részére.

Megkértem Csabai Tibort, az Egyesület akkori elnökét, hogy jelezze nekem, mikor lesz a következő egyesületi ülés, mert szeretnék azon részt venni és tájékoztatni a tagságot a képviselő-testület döntéséről. Az Egyesület ülésén közvetítettem a képviselő-testület azon szándékát, mely szerint együttműködne az Egyesülettel a megrendezésben úgy, hogy az Önkormányzat vállalná teljes mértékben az anyagi lebonyolítást és finanszírozást, az Egyesület pedig vállalja a szervezést és a szakmai feladatokat. Ezen az ülésen jelen lévő egyesületi tagok egyhangúlag támogatták az Önkormányzattal való ilyen jellegű együttműködés megkötését. Az ülésen Csabai Tibor addigi egyesületi elnök lemondott, mivel 2010-ben önkormányzati képviselővé választotta a település. Ezt követően a tagság többségi döntéssel Sebe Istvánt választotta meg az Egyesület elnökének.

Az ülés után tisztességesen, nyílt lapokkal játszva meghívtam Tömöry Péter rendezőt, Szalóky B. Dániel segédrendezőt és Keresztes Jánost egy ebéddel egybekötött beszélgetésre Veszprémbe. Engem a képviselő-testület részéről Kozma László kísért el. Korrekt, tíz-szemközti beszélgetés zajlott le, melynek keretén belül elmondtam, hogy a képviselő-testület többsége által az Egyesület új elnöke iránt érzett bizalmatlanság meg fogja nehezíteni a jövőbeli együttműködést. A beszélgetés végén Tömöry Péter rendező jelezte, hogy az Önkormányzatnak nincs és nem is lehet beleszólása abba, hogy az Egyesület kit választ meg elnökének. Igaza volt.

Azt is kérte, legyek szíves és ne csináljak botrányt a Passió körül. Nem tettem, nem is állt szándékomban soha. 2011. május 10-én korábbi ígéretünknek megfelelően, elfogadva a tagok többségének választását, elküldtük az Egyesület részére az Egyesület közgyűlése által is elfogadott tervek mentén elkészített együttműködési megállapodás tervezetet. A megküldött tervezetről az Egyesület nem mondott véleményt, nem mondta el, hogy miért nem kívánja aláírni (annyit jelzett, hogy ez a tervezet véleményük szerint csorbítja az Egyesület civil önállóságát), hanem küldött egy másik megállapodást.

Ez azt tartalmazta, hogy az Önkormányzat 20 nappal az első előadást megelőzően átadja térítésmentesen az eszközöket, azokat a helyszínen térítésmentesen őrzi, biztosítja közmunkások segítségét, a helyszín megfelelő előkészítését, és az előadások megrendezését követően az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza a bevételek és a kiadások közötti különbözetet. Az Egyesület ezért vállalja a szervezést, lebonyolítást, betekintési jogot biztosít a költségvetés elkészítésébe, beszámolót készít, és tételesen elszámolja az Önkormányzati támogatást. Az Önkormányzat ezt követően jelezte az Egyesületnek, hogy ezt a megállapodást nem áll módjában aláírni, mivel az Önkormányzat részéről való átlátható anyagi lebonyolítás és a finanszírozási különbözet utólagos átutalása között nagyon nagy különbség van. Az Önkormányzat jelenlegi képviselő-testülete közpénzzel felelősen gazdálkodni kívánó testület, ezért nem kíván olyan feltételeket elfogadni, amikor a finanszírozásba beleszólása nincs, csak belelátása.

Újabb levelezések vették kezdetét, de sajnos megállapodásra nem sikerült jutnunk. 2011. május 16-án azt kérte az Egyesület elnöke, hogy egy személyes találkozó keretében próbáljunk meg megállapodásra jutni. 2011. június 3-án sor került a személyes egyeztetésre, melyen az Egyesület részéről 4 fő, az Önkormányzat részéről 2 fő képviseltette magát. A találkozó elején Sebe István megkérdezte, hogy készülhet-e a beszélgetésről hangfelvétel, amelybe én természetesen beleegyeztem. Azt ígérte, hogy annak másolatát néhány nap múlva én is megkapom. Erre sajnos a mai napig nem került sor.

Ezen a beszélgetésen sok minden más mellett Sebe István azt mondta, tudomásul kell vennem, azon kívül, hogy az eszközbeszerzés kapcsán felmerülő pályázati kötelezettségünket teljesíteni kell, a Passióhoz egyébként nincs semmi közöm. Mivel ezen az egyeztetésen nem magánemberként vettem részt, ez a mondat egyértelműen Magyarpolány település polgármesterének szólt, aki ilyen minőségében a település teljes lakosságát képviseli. Mindezek ellenére végül létrejött egy megállapodás az Egyesület és az Önkormányzat között, mely alapján az Önkormányzat többek között térítésmentesen biztosította a korábban felsorolt eszközöket, területeket, épületeket tárolásra, öltözésre, jegyértékesítésre.

Ingyenes szálláslehetőséget biztosított a főszereplő és segédrendező részére, valamint 500 ezer forint előleget és 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatást utalt át. (Ez az összeg Csabai Tibor képviselői keretének felajánlása volt). Ezen túl jómagam magánszemélyként 200 ezer forint támogatással segítettem a 2011. évi Passió megrendezését.

Ezekért cserébe annyit vállalt az Egyesület, hogy megszervezi a Passiót, gondoskodik az eszközök biztonságáról, valamint hozzájárult, hogy a jegybevételek először az Önkormányzat számlájára kerüljenek, amelyet az Önkormányzat később teljes összegben átad a költségek fedezésére az Egyesületnek. (Erre azért volt szükség, hogy az Önkormányzat a pályázati utánkövetés miatt a látogatószámot, valamint a bevételt saját jogán és saját könyveléséből tudja hitelt érdemlően igazolni.)

Az Egyesület vállalta, hogy a jegybevétel teljes összegének, valamint a vissza nem térítendő támogatás összegének felhasználásáról 2011. július 31-ig elszámol. Az elszámolást (számlamásolatokkal) határidőben megkaptuk, mely alapján megállapítható, hogy a 2011-es Polányi Passió létrehozásának költsége kb. 3 millió forint volt, a jegybevétel 2,186 millió forint. A némileg több, mint 800 ezer forintos finanszírozási hiányból 500 ezer forintot az Önkormányzat és én, magánszemélyként biztosítottam.

Az elszámoláshoz levelet mellékelt az Egyesület elnöke, amelyben többek között ez áll: „ Egyben szeretném megköszönni az Önkormányzat lebonyolításhoz nyújtott anyagi és tárgyi segítségét, az Ön magánemberként nyújtott pénzügyi támogatását .” Majd a levél vége így szól: „Még egyszer megköszönve a Passió megtartása érdekében vállalt közreműködését, segítségét, tisztelettel üdvözli Önt Sebe István Egyesületi elnök.” 2012-ben a 2011. évihez hasonló megállapodást kötött az Egyesület és az Önkormányzat, de az eszközök, területek és épületek térítésmentes biztosításán túl az Egyesület pénzügyi támogatási igénnyel nem fordult az Önkormányzat felé. A megállapodás aláírására 2012. április 28-án került sor.

Mindezen előzmények után derült égből villámcsapásként hatott rám és még sokunkra a Napló 2012. május 19-én szombaton megjelent cikke (6 nappal az első előadás előtt), melyben Sebe István és Tömöry Péter fontosnak tartotta elmondani, hogy „ tavaly nagyon rezgett a léc, mert nem áll mögöttünk olyan szinten az Önkormányzat, ahogy az egész rendezvény megkívánná. Megértem, hogy nehéz anyagi helyzetben van, de fel kellene fogni, hogy gazdasági szempontból is érdeke Magyarpolánynak a Passió. Ma már erről híres a falu ”

Felhívtam a cikk szerzőjét és helyreigazítást kértem. Jeleztem, hogy tekintettel a most kezdődő előadásokra, az Önkormányzat álláspontját tartalmazó cikk megjelentetését csak az előadások megtartását követően kérem. A 2012. június 15-én közölt cikk részletesen bemutatta, hogy az Önkormányzat milyen támogatást nyújtott a 2011. évi Passió megrendezéséhez. A 2012. évi megállapodásban vállalt 2012. július 31-i határidő helyett az Egyesület 2013. március 22-én tett eleget elszámolási kötelezettségének. Ezzel egy időben nyújtotta be az idei évre vonatkozó eszközigénylését is. A 7 tagú képviselő-testületből 6 fő volt jelen azon a testületi ülésen, amelyen egyhangúlag döntöttünk arról, hogy a korábbi tapasztalatok függvényében néhány ponttal kiegészítjük a 2012-ben aláírt megállapodást.

A megállapodás-tervezetet 2013. április 15-én megküldtem az Egyesület elnöke részére, melyben jeleztem, hogy kiegészítettük és módosítottuk néhány ponton a korábbi megállapodást, egyben kértem, jelezzék, ha részükről az elfogadható. 2013. május 9-én az MTI-nek adott nyilatkozatában Tömöry Péter azt mondta, hogy olyan feltételekhez kötötte az Önkormányzat az eszközök átadását, amely véleményük szerint a Passió szellemiségéhez méltatlan és ezért vállalhatatlan. Felsorolom tételesen azokat a pontokat, illetve módosításokat, melyek a 2012-es aláírt megállapodásban még nem szerepeltek, de a 2013-as tervezetben már igen. Az „Egyesület feladatai”-t kiegészítettük a következő pontokkal:  „Gondoskodik a jegyeladások szervezéséről, lebonyolításáról, amelyet követően a jegybevétel teljes összegét átutalja/befizeti az Önkormányzat számlájára.

Átutalással fizetett jegyvásárlás esetében a vásárló az átutalást közvetlenül az Önkormányzat számlájára teljesíti. (Az idei évben a megállapodás megkötésének időpontjáig már az Egyesület számlájára átutalt jegyvásárlások ellenértékét is köteles átutalni az Önkormányzat számlájára, melynek teljesülését Önkormányzat jogosult ellenőrizni az Egyesület bankszámlakivonata másolatának átadásával.)” Kizárólag a zárójelben található kiegészítés nem szerepelt a 2012-es megállapodásban. Azért tartottuk fontosnak beleírni, mert a tavalyi értékesítés során kezdetben az átutalással teljesített bevételek nem az Önkormányzat, hanem az Egyesület számlájára kerültek átutalásra a megállapodás ellenére.

Később kérésünkre ezt a gyakorlatot megváltoztatták.  „Bármilyen sajtómegjelenés (televízió, rádió, újságok, internet) esetén köteles feltüntetni, hogy a Polányi Passió Magyarpolány Község Önkormányzatának támogatásával valósul meg.  Ha bármilyen sajtómegjelenés során az Egyesület vezetősége, bármely tagja, vagy az Egyesülethez köthető személy az Önkormányzatról valótlan, negatív állítást közöl, az Önkormányzat a szerződést azonnali hatállyal felmondja. A szerződés ez okból történő megszűnése esetén az összes felmerülő költség és kár a Passió Egyesületet terheli.” Valószínűleg ezen pontot nevesíti jogsértőként az Egyesület elnöke.

Az 1993. évi XXXI. törvény 10. Cikk 1. pontja kimondja, hogy „Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.” 2. pontja viszont azt tartalmazza, hogy e kötelezettségekkel és felelősséggel együttjáró szabadságok gyakorlása korlátozásoknak vethető alá, többek között mások jó hírneve vagy jogai védelme céljából. 

Az Egyesület minden előadására 10 db tiszteletjegyet biztosít Önkormányzat részére, melyeket az a falu fejlődését segítő, támogató személyek reprezentációs célú meghívása érdekében kíván igénybe venni. Amennyiben adott előadás vonatkozásában Önkormányzat nem, vagy csak részben igényli e jegyeket, azt legkésőbb az előadás kezdete előtt egy héttel jelzi Egyesület felé. Az Egyesület által később javasolt megállapodás az 5 előadásra összesen 20 tiszteletjegyet kívánt biztosítani az Önkormányzatnak.

Az „Elszámolás” fejezetet kiegészítettük a következővel:  „Egyesület köteles e megállapodás III/8. pontjában ismertetett jegybevétel teljes – a kamatmentes kölcsönnel nem csökkentett – összegének felhasználásáról 2013. július 31-ig elszámolni, az elszámolást az Önkormányzatnak átadni.

Az elszámolás átadásáig az Önkormányzat 300.000 forint összegű jegybevételt visszatart, amelyet az elszámolás átadását követő napon átutal az Egyesület számlájára. Amennyiben az elszámolás határidőre nem történik meg a visszatartott 300.000 forintot az Önkormányzat véglegesen átutalja a Magyarpolányi Egyházközség templomfelújításra nyitott számlájára.” Az elszámolási kötelezettséget tavaly is vállalta az Egyesület, de szerettük volna, ha van olyan kitétel a megállapodásban, amely arra ösztönzi az Egyesületet, hogy az előző évvel ellentétben az aláírt megállapodást az elszámolás határidejére vonatkozóan betartsa.

A „Záró rendelkezések” fejezetet kiegészítettük a következőkkel:  „Egyesület hozzájárul ahhoz, hogy Önkormányzat jelen együttműködési megállapodást a település honlapján közzétegye.  Az Önkormányzat és az Egyesület a hosszú távú együttműködés érdekében az elszámolást követően tárgyalásokat kezd. A 2014. évi megállapodás alapfeltétele, hogy az Egyesület a 2014-es Polányi Passió megszervezésének, finanszírozásának és reklámozásának tervét legkésőbb 2014. március 1-jéig elkészíti, és az Önkormányzatnak átadja.

Amennyiben az Egyesület ennek a megadott határidőig nem tesz eleget, úgy Önkormányzat az együttműködéstől eláll.” Szerettük volna elérni, hogy a korábbi évekhez és az idei évhez hasonlóan ne néhány nappal az első előadás előtt kelljen még feltételekről tárgyalni és egyeztetni. Ha ez a pont már tavaly is szerepelt volna a megállapodásban, akkor talán nem következett volna be a Polányi Passió idei elmaradása. 2013. április 22-én kaptam választ az Egyesülettől, amely egyetlen mondatban sem jelzi, hogy mi a problémája az átküldött tervezettel, csupán annyit közöl, hogy rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról, hogy küldenek nekünk egy másik megállapodást. Nem kaptunk semmilyen észrevételt, vagy tájékoztatást arról, hogy az általunk javasolt megállapodás mely pontjait tartják esetlegesen jogsértőnek, diktátumszerűnek.

Az Egyesület által javasolt megállapodás teljesen eltér az előző két évben aláírtaktól. Továbbra is kéri térítésmentesen az eszközöket, a szatócsboltot jegyárusítás céljából, de ezért cserébe már nem vállalja, hogy az Önkormányzaton keresztül haladjon a jegybevétel, valamint elszámolást sem vállal, csupán annyit, hogy a jegybevételekről kimutatást készít és hozzájárul ahhoz, hogy annak összegét a pályázati elszámolásnál az Önkormányzat feltüntesse. Kérte továbbá az Egyesület elnöke, hogy a magyarpolany.hu önkormányzati honlapon a megállapodás aláírásától függetlenül jelentessem meg a Passió programjait. 2013. április 24-én kelt válaszlevelemben semmilyen formában nem zártam ki a további tárgyalások lehetőségét, hanem többek között azt kértem, hogy kapjunk választ arra, hogy az Egyesület milyen okból nem kívánja aláírni a megállapodást, vagyis annak egészét, vagy esetlegesen csak bizonyos pontjait nem kívánják elfogadni.

Sebe István Önöknek írt levelében azt írja, hogy csak akkor vagyok hajlandó feltenni a honlapra az előadások dátumait, ha a megküldött megállapodás aláírásra kerül. Válaszlevelemben ez a mondat a következő volt: „A magyarpolany.hu oldalon az Önkormányzat a 2013. évi Polányi Passió időpontjait abban az esetben azonnal megjelenteti, amennyiben a megállapodás aláírásra kerül, illetve amennyiben a Passió Egyesület igazolja, hogy akkor is biztosítható a Polányi Passió megtartása, amennyiben az Önkormányzattal esetlegesen nem kerül sor a megállapodás aláírására.” Ezt követően 2013. április 26-án kaptam válaszlevelet. Sebe István Önöknek küldött levelében azt írta, hogy a közgyűlés felhatalmazta arra, hogy tegyen még egy utolsó kísérletet az eszközök megszerzésére.

Felteszem a kérdést: ennek nem az lett volna a legegyszerűbb, legcélravezetőbb módja, hogy a 2011-es évhez hasonlóan kér egy személyes egyeztetést? Ezzel szemben kaptam egy levelet, amelyben már egyértelműen érezhető az a sértettség, melyről a 2013. május 14-én megtartott sajtótájékoztató keretében az Egyesület elnöke, illetve rendezője nyilatkoztak. Azt jelzi ebben a levélben, hogy az Önkormányzat és az Egyesület „együttműködésének” alapproblémája, hogy az Önkormányzat nem biztosítja a közös szándékot tisztázó tárgyalást, a „civil önállóságot mélyen sértő” megállapodást javasolt, és az Önkormányzat nem kívánta megismerni az Egyesület álláspontját.

Többek között jelezte, hogy (nem teljes a felsorolás):  mivel nem kérnek közpénzt (még előleg formájában sem), ezért az ebből fakadó felhasználásra, elszámolásra vonatkozó elvárásokkal sem szerették volna terhelni a megállapodást; 2012-ben sem utalt át közpénzt az Önkormányzat, az Egyesület mégis vállalta az elszámolást.  nem okoz problémát az Egyesületnek a Passió szervezése, a vállalt feladatok ellátása, ezért az ezzel kapcsolatos feladatok meghatározását meg kívánják tartani maguknak, mint önálló civil egyesületnek; Nem beleszólást kért az Önkormányzat, hanem az általuk elkészített tervezet bemutatását.  egy esetleges párbeszéd esetén kiderülhetett volna, hogy nem állt és most sem áll szándékukban az Önkormányzat rossz hírének keltése; Ennek megítélését a tavalyi és idei évben a Polányi Passióval kapcsolatban megjelent cikkek, valamint az Egyesület elnöke által kiküldött levél alapján az olvasóra bízom.  konstruktív hozzáállást ajánlottak volna fel azokban a témákban is, amikben az Önkormányzat a nézőtérrel kapcsolatos pályázati kötelezettségének teljesítése érdekében a Passió Egyesülettel együttműködésre kényszerül. Az Önkormányzat nem kényszerül együttműködésre az Egyesülettel, az együttműködés célja a Polányi Passió megrendezésének segítése. Az utolsó levél megírására 2013. április 29-én került sor, amikor az Önkormányzat arról tájékoztatta az Egyesületet, hogy ha pénzmozgás nem is történik az Egyesület és az Önkormányzat között, ettől még a település tulajdonában álló eszközöket, épületeket, területet ad át térítésmentesen, ezzel jelentős költségmegtakarítást lehetővé téve az Egyesületnek (a nézőteret szállító cég tájékoztatása szerint egy ilyen nagyságú nézőtér bérleti díja kb. 1,5 millió forint).

Az Egyesület ezt olyan előadás érdekében használja fel, ahol jegybevételre és esetlegesen támogatói, pályázati pénzekre tesz szert. Jogos elvárása a képviselő-testületnek, valamint a település lakóinak (akik segítségével létrejön az előadás), hogy az Egyesület a Polányi Passió megrendezésével kapcsolatos bevételeivel és kiadásaival a nyilvánosság előtt elszámoljon. Az Önkormányzat az elmúlt években soha semmilyen formában nem avatkozott bele az Egyesület működésébe.

Nem szóltunk bele a szervezésbe, a jegyárak nagyságába, a munkafolyamatok alakításába, a szerződések megkötésébe, azok összegének meghatározásába. Csak és kizárólag 2011 óta kérjük bizonyos feltételek teljesítését cserébe a település tulajdonában álló, térítésmentesen átadott jelentős értékű eszközállományért. Véleményem szerint semmiképpen nem állítható, hogy ezek a feltételek vállalhatatlanok, teljesíthetetlenek lennének. Attól még teljes mértékben megmarad egy civil szervezet önállósága, mert egy támogató fél felé szervezési, finanszírozási tervet készít (ezt egyébként bármely más szerv részére benyújtott pályázat esetén is mellékelni kell), illetve a programok lezárását követően határidőre elszámol a keletkezett bevételek felhasználásáról. Soha nem vettem sértésnek, ha egy támogató szervezet feltételeket, illetve elvárásokat támasztott azért, hogy anyagi segítséget nyújtson bizonyos céljaink megvalósításához. Októberben lesz hét éve, hogy Magyarpolány település polgármestere vagyok.

Azóta már hatszor rendezett az Egyesület Passiót. Soha nem állt szándékomban sem nekem, sem a mindenkori képviselő-testületnek a Polányi Passió megszüntetése, ellehetetlenítése. Az elmúlt két év tárgyalásai alapján az Egyesületnek tisztában kellett lennie azzal, hogy az Önkormányzattal való megállapodásban vannak bizonyos elvek (közpénzzel, közvagyonnal kapcsolatos elszámolás), melyekhez a képviselő-testület minden körülmények között ragaszkodik. Ők az idei előadások megkezdése előtt ezeket az elveket kívánták felrúgni.

Amikor 2001-ben megalakult a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, majd ezt követően néhány éven belül átvette a Passió szervezési feladatait az Önkormányzattól, akkor nemcsak a lehetőséget vette át, hanem a felelősséget is. Felelős közéleti ember személyes sértettség okán nem hoz döntéseket, főként akkor nem, ha ez sok ember életére és érzéseire is hatással van. Ha pedig mégis megteszi, akkor nem méltó arra a közéleti szerepre. A Passió Egyesület tagsága meghozta azt a döntést, hogy idén nem lesz Polányi Passió, majd ezt követően az eszközökben nem válogatva minden lehetséges fórumon próbálja igazolni, hogy ezért csak és kizárólag személyem, valamint a település képviselő-testülete felelős. Én a saját lelkiismeretem vizsgálatát megkezdtem, ideje lenne ezt lassan a másik félnek is megkezdeni.

Magyarpolány, 2013. május 16.
Polt Rita polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!