Hírek

2013.05.23. 12:41

Költészet és improvizáció

Zenés irodalmi estet rendeztek a száz éve született Weöres Sándor tiszteletére szerdán a veszprémi Utas és holdvilág Antikváriumban.

Marton Attila

A programot előadás, megzenésített versek, szavalatok és slam poetry is színesítette. A jobbára egyetemistakorúakból álló közönség először Brassai Zoltán irodalmár kimerítő előadását hallhatta a költőről. A szerteágazó, egyszerre ismeretterjesztő, tudományos és szórakoztató fejtegetés részeként felidézte a költőhöz fűződő személyes élményét is: az egyik pesti kávéházban találkozott Weöres Sándorral, feleségével, Károlyi Amyval és Illyés Gyulával.

A költő a hetvenes években az irodalmi Nobel-díjhoz is közel került, a történelem fonákja miatt azonban végül nem kapta meg az elismerést. Brassai szerint manapság nagy csend veszi körül a Bóbita szerzőjét, holott világirodalmi szinten is jelentős a költészete - ezt az is bizonyítja, hogy furcsa módon az irodalomtörténeti összegző művekben a világirodalmi részben nagyobb teret szentelnek neki, mint a hazait feldolgozó szakaszokban.

Az irodalmár szerint a csodagyereknek tartott költő 1944-es Medúza című kötetével vált igazán naggyá, igaz, ezután 1947-től kilenc éven át nem jelenhettek meg versei.



Az előadás után Berzeviczi Zoltán előadóművész énekelt és gitározott megzenésített Weöres-verseket, a közismertebb szerzeményeket a közönség együtt dalolta a zenésszel. Egy tisztességes irodalmi estről nem hiányozhat a szavalás sem, erről Battyányi-Nagy Annamária és Kotroczó Máté gondoskodott gesztusokkal és testbeszéddel illusztrált szavalataival.

A szünet után kezdetét vette a slam poetry, vagyis a résztvevők egy megadott téma alapján - most Weöres Sándor motívumai voltak ezek - saját verseiket olvasták fel: az öt versenyző közül a Művészetek Háza igazgatóhelyettese, Kilián László vezette háromtagú ad hoc zsűri Éltető Erzsébet versét ítélte a legjobbnak, mellette a második és harmadik helyezett is pénzjutalomban részesült.

 



A mintegy háromórás est utolsó részében a közönség tagjai tíz tetszőleges kifejezést gyűjtöttek össze, többek között olyanokat, mint álom, kövér, csupor, karalábé, kaviár és szegletkő. A vállalkozó kedvű poétáknak ezek felhasználásával kellett verset írniuk fél óra alatt: a slam poetry szabályai szerint a versek elhangzása után a zsűri - amelynek tagjává avanzsált e sorok írója is - egytől tízig pontozta a rögtönzött költeményeket. A rendezvényt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!