Hírek

2013.05.31. 18:50

Könyvköszöntő felolvasóest

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott pénteken a 84. Ünnepi könyvhét és 12. Országos gyermekkönyvnapok előrendezvénye Balatonfüreden.

Győrffy Árpád

Bár az igazi könyvhétre még várni kell néhány napot, Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvének élő bemutatója kellően megalapozta a további programok sikerét. Az egyik internetes oldalon hatalmas népszerűséget szerző irodalomtörténész a magyar szépirodalom népszerű szereplőinek szerelmeiről és csalódásairól készített sajátos stílusú írásokat ismert és a közvélemény előtt sokszor ismeretlen történetekből.

 

Nyári Krisztián, Bartsch Kata és Elek Ferenc a felolvasóesten. Közelebb hozták a múlt híres íróit (Fotó: Győrffy Árpád)

 

Az írások mellé kitalálták azt is, hogyan lehet ezeket a történetek a könyvnél is hatékonyabban eljuttatni az olvasókhoz. Az internet mellett ilyen eszköz a felolvasóest, ami csak annyiból hagyományos, hogy valóban felolvassák az írásokat, de ezekhez két színész, Elek Ferenc és Bartsch Kata még más irodalmi műveket, verseket, dráma és regényrészleteket is társit. Ráadásként a korhoz, az érintett személyekhez kötődő képeket vetítenek.

Maga a szerző mindezeket még versekkel, levél részletekkel gazdagította. A füredi est témája az 1920-as évek budapesti szellemi, irodalmi élete volt. A történetek Krúdy Gyula, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Molnár Ferenc, Benedek Elek körül mozogtak. Az est meglepetése egy eddig nem publikált írás volt, amiben Füredhez kötődve Jókai Mór és Nagy Bella történetét idézték meg.

 

 

 

Balatonfüreden rendkívül színes programmal tisztelegnek az idén a könyvek, az irodalom és általában a kultúra előtt. A pénteki irodalmi est még igazi előrendezvény volt, de segíthet mindenkinek, hogy június 6-9. között zajló programokra felkészüljön. Lesznek könyvpremierek több más mellett Bérczy József, Szőcs Géza, dr. Pusztay János műveivel, találkozhatunk Kassovitz László meseíróval, a Pamacs könyvek szerzőjével, kiállítások nyílnak, felolvasóestek zajlanak és közben a Bor utcában jobbnál jobb dzsesszzenészek lépnek fel, köztük a Szakcsi Lakatos Béla Trio.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!