Hírek

2013.05.20. 06:47

Kortársaink kiállítás nyílt a Mestermű Galériában

Veszprém - A Kortársaink voltak című állandó kiállítás harmadik alkalommal nyílt meg a Mestermű Galériában, ahol évente új válogatást láthat a közönség.

Balla Emőke

A város két éve határozta el, hogy az örökösök hozzájárulásával, a Mestermű Galéria, a veszprémi Művészetek Háza és "Az ízlés tsinosításáért" Alapítvány együttműködésével veszprémi, Veszprémhez kötődő művészek hagyatékából kiállítást hoz létre.

Fotó: Orosz Péter

A lezárult életművekből májustól szeptemberig minden évben új válogatás látható, mondta a megnyitón Hegyeshalmi László, a Mestermű Galéria alapítója. Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, egy város a művészektől, a művészpártolóktól válik igazi otthonná. Szerencsések vagyunk, a művészeknek, pártolóknak köszönhetően otthonunknak érezhetjük a várost.

Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza igazgatója megnyitójában elmondta: a mostani tárlaton, melynek kurátora dr. Herth Viktória művészettörténész, harminchat mű látható, köztük sok új, köszönhetően a magánszemélyeknek, intézményeknek, akik, amelyek hozzájárultak képeik bemutatásához. Emlékeztetett rá, a korábbi műveket időnként elő kell venni, szembesülni kell velük. A Kortársaink voltak kiállítás művészeinek - akik már az égi műtermekben alkotnak, de életművük itt marad, folytatódik - kiváló mesterei voltak, tőlük tanulták az igényességet. A tárlatot műfaji sokszínűség jellemzi, csendéletet, portrékat, figurális rajzokat, kisplasztikákat találunk. Veszprém nem egynapos város, gazdag kulturális élete térben is kifejezhető, mondta az igazgató.

A megnyitón a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, Hegedüs Csaba és Szórádi Dávid játszottak.

 

 

Veszprémhez kötődő művészek hagyatékából, emlékük méltó módon történő megőrzésére a városi önkormányzat két éve új állandó kiállítás létrehozását határozta el. A Kortársaink voltak című tárlaton Bognár Zoltán grafikus- és festőművész (1924-1992), Bojtor Károly festőművész (1933-1999), Ircsik József festőművész (1932-1986), R. Kiss Lenke szobrászművész (1926-2000) és Kórusz József grafikus- és festőművész (1927-2010) életműveiből látható válogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!