Hírek

2013.05.08. 17:15

Több, mint egy városrész

A megyeszékhely emblematikus városrészét, a Cserhátot bemutató várostörténeti kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban.

Szabó Zsuzsanna

A Gizella-napok kísérőrendezvényeként a Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprém Megyei Levéltár egy öt előadásból álló konferencia-sorozatot és kiállítást szervezett. Mindkét rendezvény központjában a Cserhát állt. A konferencia első előadását Gubicza László építészmérnök, volt városi főmérnök tartotta Veszprém városrendezése és városfejlesztése 1945-től napjainkig címmel. Nagy Szabolcs, az MNL Veszprém Megyei Levéltárának főlevéltárosa a Városrekonstrukció vagy városrombolás? címmel a veszprémi belváros Kádár-kori átépítéséről beszélt. Balassa László okleveles építészmérnök, műemlékes szakmérnök a Cserhát szocializmus kori átépítését taglalta építészszemmel. Ruttkay Gyula Ybl-díjas építészmérnök A Kossuth utca északi oldala a '80-as évek városrendezési folyamatában címmel tartott előadást, míg Ferenczy Gábor a napjainkban zajló belvárosi rehabilitációt mutatta be az érdeklődőknek. 

A Cserhát - Szent Iván-szeg című kiállítás szintén hasonló koncepció alapján készült el. A tárlat végigkíséri a városrész történetét a 19. század végétől napjainkig. Különös tekintettel a 19. század első évtizedeire, valamint az 1965-ben kezdődött és csaknem húsz évig tartó átépítésre. E mellett - részben régészeti megközelítésből  érinti a bronzkort és a középkort is - tudtuk meg Kákonyi  Annától, a kiállítás rendezőjétől. - Ez a két időszak azért került a huszadik századi időszakba, mert éppen az ebben az időben történt átépítés akadályozta meg azt, hogy feltárjuk a városrész régmúltját. Emiatt rendkívül keveset tudunk erről az időszakról, néhány temetőfeltárás történt csupán.

Egy 1927-es, ötletesen a padlóra rakott térkép segítségével szó szerint bejárhatják a látogatók az egykori városrész utcáit, tereit (Fotó: Penovác Károly)

A kiállításon az 1965 előtti városrészt korabeli térképek, városrendezési tervek, gazdag fotódokumentációk elevenítik meg. Utóbbiak magját elsősorban a Veszprémi Hét Domb Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Veszprémi kaleidoszkóp nevű gyűjteménye adja, mely magánszemélyek fotóiból állt össze. A látogatók a múlt egy-egy szeletét felvillantó képek tanulmányozásán túl egy 1927-es, ötletes módon a padlóra elhelyezett térkép segítségével szó szerint bejárhatják az egykori városrész utcáit, tereit. 

A keddi megnyitón Limbacher Gábor múzeumigazgató a kiállítás megvalósulását segítő összefogást hangsúlyozta. Mint mondta, a tárlat a városi közintézmények, civil szervezetek és magánemberek közös támogatásával jött létre. Hermann István, a levéltár igazgatója kiemelte, fontos, hogy ne csak a régmúlt hivatalos dokumentumait őrizzük meg, hanem a közelmúlt személyes emlékképeit is, melyek az itt élők fejében élnek. A kiállítást megnyitó Némedi Lajos alpolgármester a tárlatot a múlt és a jelen hídjának, a Cserhátot pedig a város szívének nevezte. A múzeumi kiállítás-megnyitók menetéhez szokott látogatókat meglephette a Bonney Beat együttes. Számaikkal igencsak feldobták az esemény hangulatát.

 

 

 

 



A középkori Veszprém városrészeit szegeknek nevezték. Ezek egyike - a mai Cserhát -  a Szent Iván-szeg, másik nevén Keresztelő Szent János-szeg. A városrész régi nevét az egykor a területén álló Szent János-templomról kapta nevét. Az újkori Cserhát elnevezés egyértelműen az egykor itt élő és dolgozó bőrkikészítő cserzővargákra utal. Elképzelhető, hogy a Szent Iván-szegen már a középkorban is élhettek bőrművesek. A mostani tárlat a Veszprém városrészeit bemutató kiállítássorozat első állomása. A következő a várat mutatja be.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!