Hírek

2013.06.03. 18:01

Felmérték, mit tanultak

A minap tartották az országos kompetenciamérést az iskolákban. A feladatokat a 6., 8. és 10. évfolyamos diákok oldották meg.

Munkatársainktól

A minap tartották az országos kompetenciamérést az iskolákban. A feladatokat a 6., 8. és 10. évfolyamos diákok oldották meg. 

A mérést az Oktatási Hivatal szervezi 2001 óta minden évben, valamennyi, az adott évfolyamon tanuló diák számára kötelező, kivéve a sajátos nevelési igényű gyerekeket. Idén 278 165 tanuló vett részt benne. A tanulók arról adnak számot, milyen mértékben képesek az elsajátított matematikai tudásukat és szövegértési képességeiket alkalmazni.

A veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola két évfolyamában öt osztály 138 diákja töltötte ki a feladatlapokat  tudtuk meg Horváth Szilárd igazgatótól. Az első két tanórán a szövegértési, a másik kettőn a matematikai felmérés zajlott. Emellett a gyerekek családjuk szociokulturális hátterét vizsgáló kérdőívet vittek haza.

 

Szőcs Laura és Agg Laura írja a felmérőt a veszprémi Deák iskolában. Arra kíváncsiak, hogyan tudják a tanultakat alkalmazni (Fotó: Gáspár Gábor)



Ezek kitöltése anonim módon történik és nem kötelező. Az intézményvezető úgy véli, a kompetenciamérés eredményei nem tekinthetőek egyetlen és megfellebbezhetetlen igazságnak, de nagyrészt objektívak. A kapott adatok pedig több szempontból is összehasonlításra nyújtanak lehetőséget, így egyfajta visszajelzést adnak az intézményeknek. A matematikateszthez és a szövegértési feladatokhoz több kérdés is tartozik, melyek általában nehezednek.

Utóbbiak azt vizsgálják, milyen mértékben értette meg a tanuló a szöveget, például vissza tudja-e keresni az abban található információkat, képes-e a szövegben található összefüggések felismerésére, tudja-e értelmezni az olvasottakat. A korszerű felmérési rendszernek köszönhetően a 2010. évi felmérés óta akár az egyes tanulók fejlődését is nyomon lehet követni, így képet lehet alkotni az iskola fejlesztőhatásáról, az oktatómunka eredményességéről. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!