Hírek

2013.06.22. 17:29

Hangulatos múltidézés a Thuri-várnál

Olaszországból és Szlovákiából is érkeztek hagyományőrző csoportok az elmúlt hétvégén rendezett Palotta Fesztiválra. A történelmi rendezvénynek a Thuri-vár és környéke adott otthont.

Szabó Péter Dániel

A középkori várudvarok hangulatát hivatott megidézni a kétnapos rendezvény, ami évek óta hagyomány immár Várpalotán. A programot szombat délelőtt zenés felvonulás nyitotta, korhű viseletekben ferrarai zászlóforgatók és a Hollóének Hungarika Régizene Együttes kíséretében vonultak a várhoz a résztvevők, ahol Talabér Márta polgármester, Katona Csaba alpolgármester, Máténé dr. Ignácz Anita jegyző és Sándor Tamás aljegyző fogadták őket ünnepélyes keretek között. Itt voltak Olaszországból az Estei Várak és Vidékek Történelmi Konzorciumának tagjai is, a névadó Este mellett Ferrarából és Várpalota testvérvárosából érkeztek hagyományőrzők, települési vezetők.

 

Nagy siker volt szombat délután a Szlovákiából érkezett páncélosok és kardkovácsok látványos és néhol humoros bemutatója (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az ünnepélyes köszöntőt követően, tekintettel a nagy hőségre, délután folytatódott a program a várnál. Volt is mit nézni, hiszen külhonból érkeztek Várpalotára bajvívók, kardkovácsok és zenészek, akik hazájuk középkori kultúráját mutatták be a közönségnek. Kora este a nemzetek vitézi próbájának és hastáncosok produkciójának tapsolhatott a publikum, este pedig a Musica Antiqua Slovaca zenekar, valamint a várudvaron a HunKun Dance táncegyüttes lépett színpadra nagy sikerrel.



Sötétedés után hangulatos, élőzenés-fáklyás várbejáráson is részt vehettek az érdeklődők, a muzikális élményt a Borbás Károly vezette Tinódi Kamarakórus biztosította. Vasárnap a Cserregő Néptáncegyüttes reneszánsz táncházával, a várpalotai városrészek játékos történelmi vetélkedőjével folytatódott a program, de meseszínház és kuruc-labanc hagyományőrző bemutató is várta a vendégeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!