Hírek

2013.06.27. 12:03

Hitelesíteni kell a vízmérőt

A törvény szerint nyolc év után van szükség a mellékvízmérők cseréjére, ám csak abban az esetben, ha a fogyasztó 2015. január 1-jét követően is a berendezés alapján szeretné kapni vízszámláját.

Szabó Péter Dániel

Egy veszprémi olvasónk, Illés Imre keresett meg minket témába vágó kérdéseivel. Elmondta, nem érti, hogy a Bakonykarszt miért cseréli le a társasházi lakásokban a mellékvízmérő órákat, s terheli ennek költségeivel a fogyasztókat, amikor az elszámolás úgyis a központi, azaz a bekötési vízmérő alapján történik. Az ügyben megkerestük a megyeszékhelyen (is) szolgáltató Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt-t.

- A tavaly január 1-jén megjelent víziközmű szolgáltatásról szóló törvény, illetve az idén február 27-én megjelent vonatkozó kormányrendelet szabályozza többek között a bekötési vízmérők és a mellékvízmérők kapcsolatrendszerét, valamint meghatározza azt is, hogy joghatállyal való mérésre és számlázásra csak hiteles vízmérő szolgálhat. 2012. szeptember 1-től a mellékvízmérők hitelesítési idejét a korábbi hat évről nyolc évre emelték, míg a bekötési vízmérőt négyévente kell cserélni - mondta el Kugler Gyula vezérigazgató, akitől megtudtuk, utóbbi a tulajdonos Bakonykarszt Zrt. feladata, a mellékvízmérők cseréjének költségét azonban a tulajdonos fogyasztóknak kell állniuk.

A korábbi években az volt a gyakorlat a cég működési területén, hogy a mellékvízmérőket a mérésügyi jogszabály szerint gyakorlatilag korlátlan hitelesítési idővel csak költségmegosztásra használták. Erre ezt követően is van lehetőség, azonban ez esetben a mellékvízmérőre a szolgáltató számlát nem bocsáthat ki, teszi hozzá Kugler Gyula.

 

Budai Krisztina, a Bakonykarszt értékesítési munkatársa egy új és egy lejárt hitelességű mellékvízmérővel (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 



- Egy társasház esetében függetlenül a lakások számától egy számlát bocsátunk ki tehát a bekötési vízmérőre, a lakóknak pedig egymás között kell megállapodniuk a fizetés módjáról, például a közös képviselők bevonásával. Ők természetesen használhatják az elszámoláshoz a mellékvízmérőt, s ilyen esetben a hitelesítésre sincs szükség, hiszen csak maguk között használják az eszközt költségmegosztásra. A mellékvízmérők cseréjére csak akkor van szükség, ha lejárt a nyolc éves hitelesítési idő és az adott fogyasztó a jövőben is a mellékvízmérő alapján szeretne számlát kérni - jegyzi meg a vezérigazgató, majd hozzáteszi. 2014. december 31-ig van még idejük a fogyasztóknak arra, hogy intézkedjenek a berendezések hitelesítéséről.

- A társasházi közös képviselők tájékoztatását egyébként már tavaly februárban elkezdtük, 2012 őszén aztán minden érintett helyen jártunk is, hogy beszámoljunk a változásokról, amelyekről a cég hírlevelében és internetes oldalunkon is részletesen olvashatnak ügyfeleink - mondja File Lilla, a Bakonykarszt értékesítési osztályvezetője.

A mellékvízmérők hitelességi idejéről a berendezésen található plombán vagy matricán tájékozódhatnak a fogyasztók, ott szerepel ugyanis az év, amikor beszerelték az eszközt. Tehát a jelenleg beszerelt mellékvízmérőkön 2013 szerepel, s 2021. december 31-ig hitelesek. A hitelességi időről egyébként az ügyfélszolgálatunkon telefonon és személyesen is szívesen adunk tájékoztatást, mondja Fazekas Csaba gazdasági igazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!