Hírek

2013.06.17. 19:48

Kisebb volt a tavaszi halpusztulás

Június elejére lecsengett a tavaszi halpusztulás a Balatonon. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. összesítése szerint idén lényegesen kevesebb haltetemet kellett összegyűjteni, mint az elmúlt évben.

Tremmer Tamás

A társaság halőri szolgálata március elejétől folyamatosan gondoskodott a lakosság által bejelentett, illetve a járőrszolgálat által észlelt haltetemek összegyűjtéséről. A legtöbb tetemet a Siófok – Fonyód közötti partszakaszon találták. Júniusban már csak elenyésző volt a pusztulás. A három hónapos időszak alatt a 13 fős halőri szolgálat összesen 708 busa tetemet (7160 kilogramm), valamint 11459 darab egyéb hal (4872 kilogramm) tetemet gyűjtött össze, tudtuk meg Füstös Gábor vezérigazgatótól.

A tavaszi halpusztulás megszokott jelenség a halban gazdag természetes vizekben, mértékét azonban több tényező befolyásolja, így például az áttelelő halállomány egészségi állapota, a táplálkozási viszonyok, az időjárási körülmények, és még sorolhatnánk. A tavaszi vízmelegedéskor jelennek meg a felszínen a télen legyengült, elpusztult halak tetemei, amelyek a széljárástól függően bizonyos helyeken összetorlódhatnak.

A balatoni tapasztalatok szerint főként a busa, az angolna, valamint a keszegfélék érintettek a tavaszi halpusztulásban. Idén május-június hónapokban például 581 busa, 5734 angolna és 4498 egyéb hal – zömmel keszegfélék – került a begyűjtő helyek konténereibe. Idén a tavalyi évhez viszonyítva darabszámra és súlyra is jelentősen kevesebb volt az elhullott halak száma.

Címkék#Balaton#Hal
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!